Geen Nederlanders onder gijzelaars Algerije

Een archieffoto van de BP-installatie bij het gasveld in Amenas, waar het gijzelingsdrama plaatsvindt. Foto AP Een archieffoto van de BP-installatie bij het gasveld in Amenas, waar het gijzelingsdrama plaatsvindt. Foto AP

Bij het gijzelingsdrama in Algerije zijn geen Nederlanders betrokken. Dat heeft de Nederlandse ambassadeur in Algerije Frans Bijvoet vanavond in het televisieprogramma Nieuwsuur gezegd. In Algerije zitten volgens Bijvoet momenteel tweehonderd Nederlanders.

Woensdag gijzelden islamitische opstandelingen honderden mensen op een aardgasinstallatie in het oosten van Algerije. Onder de gijzelaars zijn Britten, Amerikanen, Fransen, Noren, Roemenen, Maleisiërs, Japanners, Ieren en Algerijnen.

Gisteren zette het Algerijnse leger een bevrijdingsactie in. Vandaag meldde het Algerijnse staatspersbureau APS op basis van een bron bij de Algerijnse veiligheidsdiensten dat sinds het begin van die operatie twaalf gijzelaars om het leven zijn gekomen. Ook zeker achttien opstandelingen zouden het leven hebben gelaten.

Bijvoet denkt dat de operatie om gijzelaars te bevrijden uit de handen van de islamitische opstandelingen die de gijzeling zijn gestart nog dagen kan duren, zo zei hij vanavond.

Gijzeling was antwoord op interventie Mali

De gijzeling vormde het antwoord van moslimextremisten op de Franse militaire interventie in het buurland Mali, die eind vorige week begon. Daarmee wordt duidelijk dat president Hollandes verklaarde doel om in Mali “de terroristen te vernietigen” veel complexer ligt dan aanvankelijk door Frankrijk is voorgesteld.

De Britse premier David Cameron annuleerde de toespraak die hij vandaag in Amsterdam zou houden over de toekomst van Groot-Brittannië in Europa, om zich te concentreren op de gijzeling.

Lees ook: Gijzeling Algerije loopt uit op crisis – tien vragen en antwoorden

    • Marije Willems