Geen doorstart voor fosforfabrikant Thermphos

Chemisch bedrijf Thermphos in Zeeland maakt definitief geen doorstart. Foto ANP / Gerald van Daalen

De fosforproducent Thermphos in Vlissingen gaat geen doorstart maken. Volgens de curatoren is de kans “minimaal” dat er nog een koper geïnteresseerd zou zijn in het bedrijf in Zeeland, meldt de NOS.

Voor de werkgelegenheid in Vlissingen is dit slecht nieuws, zeggen de curatoren in een verklaring. Voor de dochterbedrijven in het buitenland is wel interesse. De curatoren verwachten vandaag een van de buitenlandse ondernemingen te kunnen verkopen.

In november vorig jaar was ook sprake van een overname, maar de kans dat die door zou gaan werd klein geacht. Het bedrijf zelf was toen nog hoopvol over een doorstart.

Faillissement Thermphos vanwege dumpprijzen

Eind vorig jaar vroeg Thermphos faillissement aan. Thermphos kwam in de problemen door fosfor uit Kazachstan dat tegen dumpprijzen wordt aangeboden. Ook lag er radioactief materiaal in de fabriek, zo bleek uit geheime documenten van het ministerie van Economische Zaken, die RTL in handen had gekregen. Zonder overnamekandidaat zou de overheid voor de schoonmaakkosten opdraaien, wat een miljoenenstrop zou zijn.

Thermphos al eerder in de problemen

De fabriek kwam twee jaar geleden in zwaar weer toen de normen voor de uitstoot van zware metalen en dioxinen herhaaldelijk werden overschreden. De provincie plaatste Thermphos onder verscherpt toezicht en dreigde de fabriek te sluiten als het zich niet aan de milieu- en veiligheidsnormen zou houden. Om binnen de normen te blijven, ging de fabriek op 60 procent van zijn capaciteit draaien. Algemeen directeur Rob de Ruiter zei in NRC Handelsblad dat de “efficiency” van het bedrijf naar beneden ging, en Thermphos “niet meer rendabel” was.

Bij Thermphos werkten tot november vorig jaar 450 mensen, het bedrijf was één van de grootste werkgevers van de provincie en de enige fosforfabriek van Europa. De fabriek zat al 44 jaar in Vlissingen-Oost.