Dijsselbloem is enige kandidaat voor de eurogroep

Minister Dijsselbloem is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de eurogroep, dat heeft de huidige voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Junker vandaag bevestigd, zo meldt AFP. Gisteren stelde Dijsselbloem zich al kandidaat als voorzitter.

epa03542607 Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (R) is welcomed by Luxembourg Prime Minister Jean Claude Juncker (L), prior their meeting at Luxembourg State Ministry, in Luxembourg, 18 January 2013. EPA/NICOLAS BOUVY
epa03542607 Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (R) is welcomed by Luxembourg Prime Minister Jean Claude Juncker (L), prior their meeting at Luxembourg State Ministry, in Luxembourg, 18 January 2013. EPA/NICOLAS BOUVY Jeroen Dijsselbloem wordt ontvangen door de Luxemburgse premier Juncker vandaag, toevallig heeft hij een gesprek met Juncker op de dag dat naar buiten komt dat hij de enige kandidaat is voor het voorzitterschap. ANP / Nicolas Bouvy

Minister Dijsselbloem is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de eurogroep, dat heeft de huidige voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker vandaag bevestigd, zo meldt AFP. Gisteren stelde Dijsselbloem zich al kandidaat als voorzitter.

Dijselbloem werd al lange tijd genoemd als kandidaat. Gisteren stelde de minister van Financiën zich ook officieel kandidaat als voorzitter van de eurogroep tijdens een overleg met de Kamer. De minister gaf toen al een opvallend gedetailleerde uitleg waaruit op te maken viel dat hij vrij zeker was van zijn zaak:

“Voor zover ik weet ben ik de enige kandidaat.”

Bedenkingen over zijn kandidatuur

Dijsselbloem werd al lange tijd genoemd als kandidaat. De Fransen hebben echter wel bedenkingen over zijn voorzitterschap. De Franse minister van Financiën Moskovici vindt dat Dijsselbloem zijn visie op de euro beter moet uitleggen. Dijsselbloem noemde dat een heel redelijk verzoek, en heeft beloofd maandag hierop terug te komen als de nieuwe voorzitter van de eurogroep waarschijnlijk zal worden benoemd. Tegen de Kamerleden gisteren zei hij daarover:

“Het zal niet een nieuwe visie op de euro zijn, dat is ook niet aan de voorzitter. Mijn belang betreft de visie op de eurogroep zelf en de agenda.”

Ook verschillende partijen zoals de SP, ChristenUnie, SGP en de PVV zijn kritisch over de combinatie van het voorzitterschap en zijn functie als minister. De Kamerleden vragen zich af of Dijsselbloem in Brussel wel genoeg het Nederlandse belang kan vertegenwoordigen. De minister antwoordde daarop:

“Ik ga niet kunstmatig een onderscheid aanbrengen bij besprekingen in Brussel dat ik op het ene moment spreek als voorzitter en het andere moment als minister. Ik zal dus niet de hele tijd alleen bezig zijn met het nationaal belang, maar ik gooi het natuurlijk ook niet aan de kant.”

Toevalligerwijs heeft Dijsselbloem vandaag ook een gesprek met Jean-Claude Juncker.

    • Anouk Eigenraam