Chinese economie laagste groei in dertien jaar

A labourer works on the top of a building in Shanghai January 18, 2013. China's economy regained speed in the final quarter of 2012, pulling out of a post-global financial crisis downturn that produced the slowest year of economic growth since 1999. Evidence of a burgeoning recovery in exports, stronger than expected industrial output and retail sales, together with robust fixed asset investment, all signalled that Beijing's pro-growth policy mix has gained sufficient traction to underpin a revival without yet igniting inflationary risks. REUTERS/Aly Song (CHINA - Tags: BUSINESS CONSTRUCTION) Chinese arbeider in Shanghai. De economische groei in China trok weliswaar het laatste kwartaal aan, maar de groei was wel de laagste sinds dertien jaar. Foto Reuters / Aly Song

De Chinese economie is vorig jaar weliswaar met 7,8 procent gegroeid, maar de stijging is de laagste sinds 1999. De economie trok in het laatste kwartaal wel weer aan met 7,9 procent tegen 7,4 procent het kwartaal ervoor.

De relatief lage groei vorig jaar is onder meer te wijten aan de dalende vraag naar Chinese producten uit het buitenland. Daarnaast remde de overheid de economie in eerste instantie af uit angst voor een vastgoedbubbel. Maar door die maatregelen daalde de export onverwacht.

In het vierde kwartaal versnelde de groei weer, nadat de overheid de investeringen in infrastructuur en andere overheidsprojecten opschroefde. Ook renteverlagingen van de Chinese Centrale Bank halverwege het jaar hielpen mee. Een lagere rente maakt het aantrekkelijker voor bedrijven om te investeren.

Verwachtingen dit jaar zijn beter

De overheid probeert daarnaast de groei te stimuleren door de binnenlandse consumptie aan te jagen en minder op de export te leunen. Maar de hoge inflatie van 2,5 procent bedreigt de binnenlandse bestedingen. De prijzen voor groente stegen in sommige gebieden met bijna de helft afgelopen december na een hele koude winter.

Analisten verwachten niettemin voor dit jaar een beter groeicijfer op basis van het sterkere vierde kwartaal van zo’n 8,4 procent.

    • Anouk Eigenraam