Britse premier Cameron: team van onderhandelaars onderweg naar Algerije

De Britse premier David Cameron heeft zojuist in het Britse Lagerhuis bevestigd dat de gijzelaarscrisis op dit gasveld in Algerije nog steeds voortduurt. Foto EPA / British Petroleum

De Britse premier David Cameron heeft zojuist in het Britse Lagerhuis bevestigd dat de gijzelaarscrisis in Algerije nog steeds voortduurt. De gijzelnemers houden zich nog op in een deel van het gebouw op het Algerijnse gasveld. Een team van Britse onderhandelexperts bij gijzelingen en andere specialisten zijn onderweg naar Algiers. Ook is een consulair team onderweg naar Algerije om de getroffenen te ondersteunen.

De situatie is nog steeds gevaarlijk en kan ieder moment veranderen, zei Cameron. De gijzelnemers vormen nog steeds een gevaar. Ook de Franse premier Jean-Marc Ayrault zei vandaag dat de operatie om gijzelaars uit de handen van de aan Al Qaeda gelieerde groep te redden nog steeds bezig is. Het gedeelte waar werknemers van de bedrijven op het gasveld wonen, is wel veiliggesteld, aldus Cameron.

Beide overheden zijn nu in contact met de Algerijnse overheid, en met andere betrokken landen. De landen werden eerder niet ingelicht over de operatie door de Algerijnse overheid. Cameron zei hier teleurgesteld over te zijn. Hij bood Algerije militaire hulp aan, maar zonder overleg grepen de Algerijnen gisteren zonder hulp in. Algerije verklaarde dat een snelle ingreep noodzakelijk was.

Cameron verklaarde dat de gijzelingsactie goed was voorbereid en werd uitgevoerd door zwaarbewapende extremisten, onder leiding van de Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar. De terroristen overvielen volgens Cameron eerst twee bussen op het complex in Algerije en drongen toen woningen van personeel op het gascomplex en het gascomplex zelf binnen.

Weinig duidelijk over de situatie op het gasveld

Verder is nog steeds weinig duidelijk over de situatie. Hoeveel gijzelaars nog vastgehouden worden, hoeveel er zijn omgekomen en hoeveel vrijkwamen, is niet bekend. De Algerijnse overheid heeft ook weinig losgelaten. Er zijn mogelijk tot vijftig mensen omgekomen bij een mislukte bevrijdingsactie van het Algerijnse leger gisteren, maar andere verklaringen spreken over zes buitenlanders die om het leven kwamen.

Zowel Ayrault als Cameron liet hier niet veel meer over los. Wel verklaarde Cameron dat onder de gijzelaars Britten, Algerijnen en zeker zeven andere nationaliteiten zitten. Gisteren was het lot van dertig Britten nog onduidelijk, dat zijn er volgens Cameron inmiddels beduidend minder. Om veiligheidsredenen wilde hij geen exact aantal noemen. Andere diplomatieke posten en energie-faciliteiten in Algerije zijn ondertussen extra beveiligd.

Minister van Defensie in de Verenigde Staten Leon Panetta heeft verklaard met de Britse en Algerijnse overheden in contact te zijn om te peilen wat er precies ter plekke gebeurt. Hij voegde toe dat de terroristen noch in Algerije, noch in de rest van Noord-Afrika een toevluchtsoord zullen vinden. Wie de VS aanvalt, heeft “no place to hide”, aldus Panetta.

    • Anouk van Kampen