Botsing der giganten? Niet in Wijk aan Zee

Wereldkampioen Anand tegen nummer een op de wereldranglijst: kenners rekenden op spektakel. Maar de zieke Carlsen wilde en kreeg remise.

Een trouwe gast op het toernooi in Wijk aan Zee, waar behalve de grootmeesters ook honderden amateurs spelen, is het griepvirus. Gisteren was Magnus Carlsen er een slachtoffer van.

Vroeger mochten zieke schakers hun partij nog vaak uitstellen tot een rustdag, maar al heel lang geldt het woord van de eerste wereldkampioen Wilhelm Steinitz, die in de negentiende eeuw al schreef dat een schaker in een toernooi even weinig recht heeft om ziek te zijn als een soldaat aan het front. Het is nu aantreden geblazen, of een nul.

De toernooiarts wist Carlsen nog wat op te lappen – gelukkig zijn dopinginspecteurs niet welkom bij dit toernooi – en zo verscheen hij tegen Anand gewoon aan het bord, wel een beetje ongelukkig kijkend, maar dat doet hij vaker. Anand had geen beschermend mondkapje op, wat de excentrieke Vasili Ivantsjoek wel een keer tegen Carlsen heeft gedaan.

De wereldkampioen tegen de nummer een op de wereldranglijst, dan hoop je op een daverende botsing van giganten, maar dat kwam er niet van. Met kalme slag wist de zieke Carlsen met zwart al gauw alle angels uit de stelling te halen, ook doordat Anand niet erg op een zware strijd leek aan te dringen.

Aan het begin van de ronde van gisteren stonden Anand, Carlsen en Karjakin bovenaan en zo bleef het, want ook Karjakin speelde remise. Zijn partij tegen Anish Giri was in de opening en het begin van het middenspel veelbelovend, met offers van een stuk, een kwaliteit of zelfs een dame die in de lucht hingen, maar geen werkelijkheid werden, omdat de spelers te verstandig waren voor onverantwoorde avonturen.

Wanneer komt er een winstpartij, werd aan Giri gevraagd. „Ik ben goed op weg, want ik heb vandaag eindelijk een partij gespeeld die er bijna interessant uitziet”, zei hij.

Verder was het een waar bloedbad, want de andere vijf partijen werden alle beslist. De mooiste was die tussen Pentala Harikrishna en Loek van Wely, een klassieke koningsaanval van Harikrishna tegen Van Wely’s Siciliaanse verdediging, die bekroond werd met een dameoffer en een zeer elegant mat.

Het was een zwarte dag voor Nederland, want Ivan Sokolov en Erwin l’Ami verloren ook. Sokolov raakte al snel op een onnodige en onhandige manier materiaal kwijt tegen Levon Aronian, die daardoor weer een beetje in de buurt kwam van de mensen van stand.

Niemand minder dan de voormalige capo di tutti capi Garry Kasparov twitterde woensdag dat hij ernstige problemen had met mensen die glimlachten na een nederlaag. Hij doelde op Aronian, die dinsdag het pak slaag dat hij van Anand kreeg met een glimlach incasseerde. Dat mag niet, vindt Kasparov. Je moet dan lijden en kapot zijn, en het ook laten merken.

Anders dan Aronian is Sokolov iemand die leeft volgens deze wet van Kasparov, dus voor het totaal geluk van de mensheid had de uitslag in hun partij beter andersom kunnen zijn.

Pentala Harikrishna-Loek van Wely

1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 a6 5. Le2 Pf6 6. Pc3 d6 7. 0-0 Le7 8. a4 Pc6 9. Le3 0-0 10. f4 Dc7 11. Kh1 Te8 12. Lf3 Ld7 13. Pb3 b6 14. g4 Lc8 15. g5 Pd7 16. Lg2 Lb7 17. Tf3 Lf8 18. Th3 g6 19. De1 Lg7 20. Dh4 Pf8 21. Df2 Pd7 22. Tf1 Pb4 23. Ld4 Lxd4 24. Pxd4 Pc6 25. f5 Pce5 26. Dh4 Hier kon wit al materieel voordeel behalen met het torenoffer 26. Txh7 Kxh7 27. Dh4+ Kg8 28. f6, waarna zwart twee paarden op f6 moet offeren om mat te voorkomen. Harikrishna zag het, maar hij had een hoger doel. 26...h5 27. Pde2 exf5 28. Pf4 Kg7 29. Pcd5 Lxd5 30. Pxd5 Dxc2 31. exf5 Tac8 32. Pf4 Th8 33. fxg6 fxg6 34. Pe6+ Kg8 35. Ld5 Dd2 36. De4 Tc1 37. Thf3 Kh7 Van Wely zei na afloop dat hij tijdens de partij steeds het idee had dat hij mat gezet kon worden, maar dat hij hier weer goede hoop had gekregen. Wits volgende zet kwam als een koude douche.

38. Tf7+ Een mooie matcombinatie. 38...Pxf7 39. Dxg6+ Zwart gaf op, want 39...Kxg6 30. Le4 is mat.

    • Hans Ree