‘Bloedbad bij Homs door aanhangers van Assad’

Gewapende mannen die trouw zijn aan het Syrische regime hebben deze week een bloedbad aangericht in Haswiyeh, een sunnitisch dorp in het midden van Syrië. Dat hebben oppositieactivisten gisteren bekendgemaakt. Ook werd bekend dat een Belgische journalist om het leven is gekomen terwijl hij verslag deed vanuit de Noord-Syrische stad Aleppo.

Het bloedbad in Haswiyeh, aan de rand van de stad Homs, zou dinsdag en woensdag zijn aangericht. Pas gisteren kwam naar buiten dat het dodental de honderd overschreed. De moordpartij is niet van onafhankelijke zijde bevestigd. In het gebied komen slechts sporadisch buitenlandse journalisten.

Volgens de bronnen, die onder andere videobeelden van slachtoffers vrijgaven, waren de aanvallers afkomstig uit naburige plaatsen die door shi’ieten en alawieten worden bewoond. President Assads regime steunt in het bijzonder op de alawitische minderheid, een shi’itische sekte. De activisten beschuldigen het regime ervan dat ze sunnieten uit gebieden langs de hoofdwegen van Damascus proberen te verdrijven naar de kust waar de alawieten dominant zijn.

Het Saoedische tv-station Al-Arabya meldde vanochtend de dood van de Belgische journalist Yves Debay terwijl hij de gevechten tussen rebellen en het leger in de noordelijke stad Aleppo volgde. Volgens een mededeling op Facebook schoot een scherpschutter van het regeringslegerhem dood. Vorig jaar zijn in Syrië 17 journalisten gedood. (Reuters, AP, AFP)