Ben Affleck gepasseerd voor de oscar, schande!!!

Wat is er aan de hand?

Regisseur Ben Affleck is niet genomineerd voor een Oscar en dat is – ruim een week na de bekendmaking – nog steeds dagelijks onderwerp van gesprek in Hollywood. Affleck, voor sommigen nog steeds vooral bekend als de (niet altijd even briljant) acteur uit films als Armageddon en Daredevil, werd vorige week tot verbazing van critici en fans overgeslagen in de categorie ‘beste regisseur’. Dat terwijl zijn film Argo in totaal zeven Oscarnominaties mocht ontvangen. ‘Schande!’ schreeuwden de krantenkoppen.

Waarom zoveel ophef?

Affleck leek met de regie van zijn derde film een ‘shoe in’ voor een nominatie. Samen met Steven Spielberg voor Lincoln, Ang Lee voor Life of Pi en Kathryn Bigelow voor Dark Zero Thirty. Weekblad The Hollywood Reporter windt zich in haar nieuwste editie nog het meest op en draagt een manier aan waarop de Academy de ‘grove fout’ kan rechtzetten: kies alsnog voor Affleck. Stemmen op iemand die niet op de genomineerden lijst staat werd twee keer in de geschiedenis van de Oscars toegestaan - in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Waarom is hij overgeslagen?

Dat vraagt iedereen zich dus nog steeds af. Er zijn mensen die geloven dat de zesduizend voornamelijk blanke, oudere mannen die jaarlijks mogen stemmen voor de Oscars, niet houden van acteurs die overstappen naar het regievak, zeker knappe acteurs niet. Maar dat zowel Kevin Costner als Robert Redford ooit een regiebeeldje won, lijkt deze theorie te ondermijnen. Ook de verklaring dat Affleck met drie films een te licht cv heeft om genomineerd te worden strookt niet met de nominatie van Benh Zeitlin voor zijn regiedebuut Beasts of the Southern Wild. Aannemelijker lijkt het dat Afflecks nominatie zo voor de hand lag, dat de noodzaak om op hem te stemmen was verdwenen. Ook bestaat de kans dat zijn vakgenoten zijn werk gewoon niet goed genoeg vonden.

Hoe reageerde Affleck?

Met grapjes. „Ik ben ook niet genomineerd als beste acteur, het valt me op dat niemand zich daarover opwindt”, zei hij vorig weekend. Al was dat wel nadat hij zowel de Golden Globe en Critics Choice Award voor beste regisseur in ontvangst mocht nemen. Zijn dankwoord bij die laatste uitreiking begon hij tot plezier van velen met de woorden ‘I’d like to thank the Academy...’.

    • Anke Meijer