‘Belgische oorlogsjournalist Yves Debay (58) omgekomen in Syrië’

Tijdens het verslaan van gevechten tussen Syrische rebellen en het leger in de Noord-Syrische stad Aleppo is de Belgische journalist Yves Debay vannacht omgekomen, meldt Al Arabiya . Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het overlijden van de 58-jarige correspondent nog niet officieel kunnen bevestigen.

Syrische soldaten eind vorig jaar in Aleppo. De Belgische journalist Yves Debay zou in de stad zijn omgekomen. Foto EPA / SANA

Tijdens het verslaan van gevechten tussen Syrische rebellen en het leger in de Noord-Syrische stad Aleppo is de Belgische journalist Yves Debay vannacht omgekomen, meldt Al Arabiya op basis van een verklaring van het Informatiecentrum in Aleppo. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het overlijden van de 58-jarige correspondent nog niet officieel kunnen bevestigen, schrijft de Belgische krant De Morgen.

Yves Debay werd geboren op 24 december 1954 in het Congolese Elisabethville. In 1975 ging hij bij het Belgische leger. Hij begon bij een verkenningseenheid en trad na een jaar toe tot de School van de onderofficieren. Na een militaire opleiding van zes maanden werd hij gepromoveerd tot ‘tankchef’ van een Léopard 1-tank. Drie jaar ging hij met het Rhodesische leger vechten tegen de guerrillatroepen die uit Mozambique kwamen.

In 1985 werd Debay oorlogsjournalist, toen hij dertig was. Hij maakte een reportage over het Franse leger in 1986 en werd toen correspondent voor het tijdschrift Raids. Daarvoor versloeg hij de Libanese burgeroorlog, de twee Golfoorlogen, de oorlog in Joegoslavië en de oorlog in Afghanistan in 2001. Nu versloeg hij het conflict in Syrië, wat hem fataal werd. In 2005 richtte Debay na twintig jaar trouwe dienst bij Raids het tijdschrift Assaut in Frankrijk op. Naast journalist was hij ook oorlogsfotograaf.

Debay beschreef zichzelf als een rebelse journalist, die vaak op onconventionele wijze en via niet-officiële kanalen te werk ging. Meerdere keren werd hij gevangengenomen.

SYRIË is LEVENSGEVAARLIJK TERREIN VOOR BUITENLANDSE JOURNALISTEN

De burgeroorlog in Syrië heeft aan verschillende buitenlandse journalisten het leven gekost, onder wie de Franse tv-journalist Gilles Jacquier, oorlogsfotograaf Remi Ochlik en Marie Colvin, correspondent van The Sunday Times.

    • Anouk van Kampen