Alles zit erin en je gaat niet dood

Echt, wow. Er is een nieuw afslankdieet. Charlotte Willems (1986) heeft het ‘bedacht op basis van eigen ervaring’. Zij heeft eerst ‘alle diëten van de wereld geprobeerd. Helaas zonder succes.’ Ze kan zich ‘nog heel goed de dag herinneren dat ik de methode bedacht’.

Het BodieBoostdieet was een feit. Let’s Boost is de strijdkreet. En het boek heet BodieBoost, slank en fit in het echte leven. Hét dieet waarbij snoepen moet en afvallen leuk wordt!

In haar dankwoord, helemaal achterin, na tien weekmenu’s, bedankt Willems alle BodieBoosters die haar vanaf het begin hebben gesteund. En haar familie, en Chris, en haar ‘muze’: ‘Deze persoon heeft mij zonder te weten ongekend geïnspireerd. Deze persoon heeft in mij mijn creatieve proces losgebarsten. Deze persoon heeft mij geholpen door te gaan middels de positieve energie die ik kreeg.’

Met die inspirerende taal loopt BodieBoost grote kans hét afvalboek van dit voorjaar te worden. Eind vorige week kwam het als hoogste nieuwkomer (op nummer 13) binnen op de CPNB-lijst van 60 best verkochte boeken.

Het dieet dat Charlotte Willems heeft bedacht werkt, voor wie zich er aan houdt. Het beperkt hoeveelheden. Dat doen alle diëten die werken. Net zo belangrijk is dat van BodieBoosten niemand dood gaat. Er worden geen belangrijke voedingsstoffen uitgesloten.

Het is (net) geen crashdieet. Willems belooft 0,5 tot 1,0 kilo gewichtsverlies per week. Of 1 cm tailleverlies per week. Een kilo per week is fors. Dat gaat richting crash en maakt het moeilijker om weer op niet-diëten over te schakelen.

Willems deelt alles wat we eten in vijf groepen in. ‘Families’ noemt ze die: koolhydraten, zuivel, fruit, groente en eiwit. En van ieder van die vijf mag je dagelijks twee porties eten. Een portie is een glas, een schaaltje (gewoon een schaaltje dat in jouw huis staat), een handjevol (gewoon de hand van jouw lijf), of een luciferdoosje. Een rantsoen fetakaas is twee luciferdoosjes groot.

En net zoals iedere moderne dieetgoeroe verkondigt Willems voedingskundig gezien ook wat onzin. Je mag alleen water en groene thee drinken. Geen frisdrank, ook geen light-frisdrank. Want: ‘de (kunstmatige) suikers in deze dranken worden opgeslagen rondom je buik en daarnaast belemmeren ze het afslankproces’.

Ieder modern dieet heeft die onzin markttechnisch nodig voor zijn herkenbaarheid. Willems is in concurrentie met Kris Verburghs De voedselzandloper, het dieetsucces van vorig jaar en nog steeds nummer 10 op de CPNB-lijst. Verburgh maakt zich onsterfelijk met zijn verbod op brood, aardappelen, pasta en rijst. Behalve havermout. Havermout moet. Liefst als pap, gemaakt met sojamelk.

Charlotte Willems. BodieBoost. Uitgeverij Karakter, 154 blz. € 14,95.

    • Wim Köhler