Algerije belangrijke energieproducent; NAVO-chef steunt Parijs

Oliemaatschappijen evacueren personeel

Een aantal oliemaatschappijen die in Algerije actief zijn, is begonnen met het evacueren van niet-essentiële werknemers en hun families. Ander personeel van onder meer het Britse BP, het Noorse Statoil en het Spaanse Cepsa wordt om veiligheidsredenen naar het midden van het land gebracht. BP wilde gisteren niet bevestigen hoeveel van zijn medewerkers gegijzeld zijn in het gascomplex in Amenas. „Onze prioriteit is de families te steunen, en we doen alles om hen tijdens deze droevige en onzekere tijd te helpen”, zei bestuursvoorzitter Bob Dudley. Hij noemde de situatie „onduidelijk” en zei voortdurend „updates” te krijgen van zowel de Britse als de Algerijnse regering.

Noorwegen stuurt medische hulp

De Noorde oliemaatschappij Statoil kon gisteren de veiligheid van slechts acht van zijn zeventien werknemers garanderen. Veertig medewerkers van andere gasvelden in de Sahel worden gerepatrieerd. De Noorse regering zei gisteren dat het lot van negen landgenoten nog onbekend was. Premier Stoltenberg wilde geen kritiek geven op de Algerijnse regering, maar zei wel dat het wenselijk zou zijn geweest als hij voor de reddingsoperatie zou zijn ingelicht. Hoewel Algerije hulp heeft geweigerd, stuurt Noorwegen een vliegtuig met medische apparatuur, artsen en verpleegkundigen.

Tunesië en Libië vrezen instabiliteit

Een bericht van het Spaanse persbureau EFE dat enkele gijzelnemers van Algerije naar Tunesië zouden zijn gevlucht na de bestorming, werd gisteren met kracht ontkend door de Tunesische regering. Een boze regeringswoordvoerder riep journalisten op „informatie beter te verifiëren voor deze te publiceren, vooral wanneer het gaat om de nationale veiligheid.” Het tekent de nervositeit over de instabiliteit door radicaal-islamitisch geweld in de hele regio. Een Libische generaal zei gisteren dat een paar gijzelnemers naar Libië hadden geprobeerd te vluchten. Na een schotenwisseling zouden ze naar Tunesië zijn uitgeweken.