Aanpak van geweld tegen ambstdragers niet te meten

Veel overheidspersoneel dat met geweld te maken heeft, blijft buiten beeld.

Den Haag. De overheid weet niet precies hoeveel agressie en geweld er gebruikt wordt tegen overheidspersoneel zoals ambulancewerkers en politieagenten. Daardoor is het onbekend of politie en Openbaar Ministerie (OM) geweld tegen openbare ambtsdragers goed aanpakken.

Dat staat in een evaluatie over de aanpak van geweld door politie en OM van 2010 tot en met oktober 2012. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) stuurden de evaluatie vanmorgen naar de Tweede Kamer.

Het aantal meldingen over geweld of agressie verschilde per politiekorps veel sterker dan mag worden verwacht, staat in het rapport Evaluatie Eenduidige Landelijke Afspraken.

„Grote aantallen werknemers met een publieke taak [die met geweld te maken hebben] blijven buiten beeld zonder dat er ergens een alarmbel gaat rinkelen.”

Zo meldden het Korps Landelijke Politiediensten en het Korps Amsterdam Amstelland beide ruim 520 zaken, terwijl het korps Friesland maar 23 meldingen deed, en Drenthe negentien.

Nog altijd wordt niet standaard een aangifte opgenomen als een werknemer dat wil. En „bij hoge uitzondering” maakten politiekorpsen een structurele informatieanalyse van de geweldszaken, schrijven de onderzoekers. Er is wel sprake van verbetering. NRC