In beeld

Heel Jakarta staat onder water

De Indonesische hoofdstad Jakarta heeft in de regentijd vaker te kampen met overstromingen, maar dit jaar is de wateroverlast erger dan anders. Zware regenval leidde vandaag tot grote overstromingen waarbij vrijwel de hele stad onder water is komen te staan. Op sommige plekken staat het water twee meter hoog. In de hoofdstraat, die door het zakendistrict loopt, staat er vijftig centimeter water. Het openbare leven is geheel stil komen te staan door de ondergelopen huizen, kantoren en scholen. Ook winkels houden de deuren gesloten. Er zijn zeker vier mensen verdronken, zo'n twintigduizend inwoners moesten geëvacueerd worden uit de stad waar veertien miljoen mensen wonen. De overstromingen worden verergerd door factoren als ontbossing, slechte stedenbouw en de vervuilde rivieren waar afval zich ophoopt.
Een rotonde in Jakarta voor een hotel wordt helemaal omgeven door water.
AFP / Adek Berry
Inwoonsters van Jakarta vluchten met hun spullen voor het stijgende water in de straten terwijl hun huizen onderlopen door de zware moessonregen.
Reuters / Enny Nuraheni
Ook het verkeer wordt ernstig gehinderd door de zware regenval. De overstroomde weg in Jakarta zorgt hier voor een grote verkeersopstopping.
AP / Achmad Ibrahim
Reddingswerkers evacueren inwoners uit overstroomde delen van de stad. Ruim twintigduizend mensen moesten uit hun huizen vertrekken wegens het gestegen waterpeil. Een dertienjarig jongetje kwam gisteren om toen hij werd meegesleurd door het water.
Reuters / /Enny Nuraheni
Een vrouw staat in de deuropening van haar overstroomde huis in Jakarta. De regen wordt de komende dagen nog erger zijn de voorspellingen.
Reuters / Enny Nuraheni
Kinderen in Jakarta maken van de nood een deugd; een klein voordeel van de overstromingen is dat ze nu op straat kunnen zwemmen
Reuters / Enny Nuraheni
Inwoners van Jakarta staan op een truck verzameld in de regen te kijken naar de overspoelde straten.
AP / Achmad Ibrahim
Ook het presidentieel paleis is niet gespaard door de flinke regen: De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono (midden) staat hier samen met de minister van Buitenlandse Zaken Marty Natalegawa (links) tot zijn knieën in het water, terwijl ze de schade aan het gebouw inspecteren.
AP / Presidentieel secretariaat Indonesië Dudi Anung
Inwoners van Jakarta zitten tussen hun ondergelopen spullen. De voorspellingen zijn dat het komende dagen nog erger gaat regenen.
Reuters / Enny Nuraheni
Een vrouw waadt door haar ondergelopen huis. Vele inwoners van de stad zeggen dat ze het nog niet eerder zo erg hebben meegemaakt.
Reuters / Enny Nuraheni