Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zelfmoord Russische activist in detentiecentrum Rotterdam

Beeld van de demonstratie begin mei aan de vooravond van de inauguratie van Poetin. Foto Reuters / Denis Sinyakov

Een in Nederland afgewezen asielzoeker uit Rusland heeft vandaag in het detentiecentrum in Rotterdam zelfmoord gepleegd. De jonge ingenieur Aleksandr Dolmatov arriveerde gisteravond in het detentiecentrum, in afwachting van zijn uitzetting.

Dolmatov had afgelopen zomer in Nederland politiek asiel aangevraagd omdat hij als activist voor de oppositionele groep Een Ander Rusland gevaar dacht te lopen. Tijdens een demonstratie in Moskou aan de vooravond van de inauguratie van president Vladimir Poetin in mei vorig jaar was Dolmatov gearresteerd. Daarna zou de geheime dienst FSB hem hebben gevolgd.

Dolmatov vreesde dat deze druk van justitie en staatsveiligheidsdienst verband hield met zijn werk in de Russische wapenindustrie. Hij was verbonden aan een ‘constructiebureau voor raketwapens’ in Koroljov, een stadje ten noordoosten van Moskou.

Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Teeven van Justitie heeft Aleksandr Dolmatov een brief aan zijn moeder achtergelaten. Daarin zou hij zijn “tragische maar persoonlijke levensvragen” hebben beschreven. De redenen voor zijn verblijf in Nederland bleven in de afscheidsbrief onbesproken, aldus het departement.

De leiding van het detentiecentrum had volgens de woordvoerder woensdagavond geen aanwijzing dat Dolmatov een einde aan zijn leven wilde maken. Op grond van eerdere rapportages was hij wel geplaatst op de afdeling voor asielzoekers met psychische problemen, aldus de woordvoerder.