Wereldmuseum mag nu nog niet verkopen

Het Wereldmuseum in Rotterdam mag de Afrikacollectie voorlopig niet verkopen. Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad keerde zich gistermiddag in een commissievergadering tegen het plan van wethouder Antoinette Laan (Cultuur, VVD) om musea meer ruimte te geven delen van hun collectie te verkopen.

De wethouder voorkwam een stemming over haar plan door te beloven dat ze met een nieuwe versie komt waarin ze rekening houdt met de bezwaren vanuit de gemeenteraad.

Het Wereldmuseum wil de prestigieuze Afrikacollectie verkopen om zijn begroting sluitend te maken; het museum krijgt de komende vier jaar 40 procent minder subsidie van de gemeente. Van de opbrengst wil het museum een fonds vormen waaruit de exploitatie kan worden betaald.

PvdA, D66, SP en GroenLinks vinden dat er geen collectiestukken mogen worden afgestoten om financiële redenen, maar alleen op inhoudelijke gronden, bijvoorbeeld omdat het museum meerdere, identieke exemplaren heeft. Rotterdam moet zijn „cultureel kapitaal” niet inruilen, zei D66-raadslid Jos Verveen. Ook vinden de partijen dat de opbrengst strikt besteed moet worden aan het verbeteren van de collectie. Anders zullen ook andere musea kunst gaan verkopen als zij „even niet de energierekening kunnen betalen”, waarschuwde PvdA’er Sharida Noormohamed.

Wethouder Laan zei dat dit niet de bedoeling is. De opbrengst van verkochte kunst mag niet worden gebruikt voor „dekking van exploitatie”, zei Laan, alleen voor „langlopende zaken”. Ze kon niet precies aangeven wat ze daaronder verstaat.

Als het Wereldmuseum het voornemen om de Afrikacollectie te verkopen wil doorzetten, moet het een tot in de details uitgewerkt plan indienen. Het ziet er niet naar uit dat het daar op korte termijn mee zal komen. Het museum heeft van de gemeente opdracht gekregen eerst een nieuwe begroting in te dienen voor de periode 2013-2016, waarin het de opbrengst van de Afrikacollectie niet meerekent. Museumdirecteur Stanley Bremer heeft al aangekondigd dat hij om te bezuinigen het merendeel van zijn personeel zal ontslaan.