Wat is warme voeten-ijs?

Is de huidige vorst het begin van een langdurig strenge winter? „Geeft januari een sneeuwtapijt, dan zijn we gauw de winter kwijt”, luidt een van de spreuken over ijs en winterweer in het onlangs verschenen Wegwijs op natuurijs van Huub Snoep en Fred Geers.

Mocht de winter toch langer duren, dan biedt dit handzame boekje uitkomst. Volop praktische tips over schaatsen op natuurijs. Met in het voorwoord een waarschuwing van Doekle Terpstra, voorzitter van schaatsbond KNSB. „Natuurijs is het ultieme, daar droomt elke schaatsliefhebber van. Hoe kouder, hoe mooier. Als het vriest, loopt heel Nederland ‘warm’. Maar als er dan eenmaal natuurijs ligt, willen we soms te graag! Schaatsen slijpen, hup het ijs op, want we glijden wel.”

Wegwijs met natuurijs komt met ‘twintig gouden regels’ voor veilig schaatsen op natuurijs. Van de uitrusting (denk aan helm, ijspriem en fluitje) tot voeding. Alle toertochten gerangschikt per provincie. En daarnaast aardige wetenswaardigheden over gevoelstemperaturen en verschillende soorten ijs. Krijgt de sneeuw aan de oppervlakte een ruwe structuur? ‘Warme voeten-ijs.’ De hobbeltjes zorgen voor betere doorbloeding en daardoor warme voeten. ‘Kneckebrödis’, zeggen de Zweden. (MS)

Wegwijs op Natuurijs, door Huub Snoep en Fred Geers. Uitgeverij Marmer, ISBN 9789460681202. Prijs: 12,50 euro.