Waar je vrolijk van kunt worden in de winter

Omdat het weer winter is… – Ja, het is weer zover, de mensen zijn erachter gekomen omdat er plotseling sneeuw viel en zo. Fuck, dat is waar ook; het is winter! Soms vergeten we dat de seizoenen een terugkerend fenomeen zijn. Ergens in onze hoofden moet het zo geprogrammeerd zitten dat we denken dat alles

Omdat het weer winter is… - Ja, het is weer zover, de mensen zijn erachter gekomen omdat er plotseling sneeuw viel en zo. Fuck, dat is waar ook; het is winter! Soms vergeten we dat de seizoenen een terugkerend fenomeen zijn. Ergens in onze hoofden moet het zo geprogrammeerd zitten dat we denken dat alles is zoals het blijft. Wat in zekere zin ook zo is, maar dat is een heel ander verhaal - …Goed, omdat het dus winter is schrijven alle stukjesschrijvers er volop stukjes over en wisselen de mensen allerlei vanzelfsprekende tips met elkaar uit over hoe je het beste met de kou en dit seizoen om kunt gaan.

In de supermarkt raden huisvrouwen elkaar vruchten en noten aan voor wat extra weerstand en vette vis voor het tegengaan van depressies, billboardreclames prijzen winterbanden aan, de NS stuurt nieuwsbrieven over aangepaste dienstregelingen, moeders trekken de mutsen van hun kinderen over hun oren, geliefden steken de openhaard aan, oma’s kruipen onder hun elektrische deken; het zijn allemaal terugkerende rituelen die zodra het maar een beetje vriest op de proppen komen.

Gisteren stonden in de bijlage van de Volkskrant zes pagina’s volgeschreven over hoe licht een mens door de donkere winterdagen heen kan helpen. In het noorden van Zweden is het zo vroeg donker dat een energiemaatschappij er lichttherapie aanbiedt in de bushokjes. De lichttherapie schijnt niet echt te helpen. Het lijkt mij ook strontvervelend om in een helverlicht bushokje op de bus te wachten, terwijl de voorbijgangers vanuit de luxe schemerpositie al jouw oneffenheden in vol ornaat te zien krijgen. Dát is pas om depressief van te worden.

Alle goede tips (zoals: zoek je vrienden op, eet geen suiker, doe alle lichten aan, geniet van de prachtige wintermaanden) ten spijt; de mens is verslaafd aan melancholie en onnodig drama. Mocht u zich deze winter nou echt ongelooflijk treurig en rot voelen, heb ik een echt goede tip voor u; kleed u warm aan. Ga langs de kant van de weg staan en kijk zo goed u kunt naar de gezichten van de voorbijgangers die zich een weg door de sneeuw proberen te banen en niet meer letten op hoe ze doen of zich bewegen; onbetaalbaar, de mensen zijn eindelijk echt.

    • Maartje Wortel