Vijf mille netto voor minister Plasterk

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) had voor de zekerheid zijn eigen salarisstrook meegenomen, gisteren. Netto vijfduizend euro per maand.

De pers had zich op het ministerie verzameld voor uitleg over het nieuws van het AD gisteren, over de hoogte van ministerssalarissen van 2011. Want de ministers ontbraken op de lijst van topinkomens in de publieke sector die Plasterk vorige week bekend had gemaakt. Terwijl ook zij soms een hoger inkomen blijken te hebben dan de 193.000 euro per jaar, de balkenendenorm. Boven dat bedrag moeten de salarissen bekend worden gemaakt, volgens de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt).

Plasterk bevestigde dat ministers soms zelf een hoger inkomen hebben dan die ‘eigen’ ministersnorm. De salarissen van ministers kunnen hoger uitpakken door beveiligingskosten en de kosten van een eventueel pied-à-terre, voor ministers wier huis ver buiten Den Haag staat. Vanwege die beveiliging bestaat voor ministers een wettelijke uitzondering, waardoor ze buiten de lijst blijven. Want aan de kosten van een gepantserde dienstauto zou je kunnen zien wie er wel, en wie niet beveiligd wordt. En dat is te gevoelige informatie.

Ook onder de nieuwe wet over de normering van topinkomens, die de Wopt zojuist heeft vervangen, zullen de precieze ministersinkomens daarom niet openbaar worden, zei Plasterk. Wel stuurt hij de Tweede Kamer nog met een brief met uitleg.