Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Variaties op beroemde modefoto's

Mode

Moam & Foam, t/m 1/3 bij Foam, Amsterdam. Inl: foam.org ***

Ambitieuze jonge modemensen zijn er meer, maar weinig doen wat Martijn Nekoui (24) doet: exposities maken. Vorig jaar studeerde hij af met een tentoonstelling die hij Moam noemde, naar Mode en Amsterdam. Hedendaagse ontwerpers en fotografen maakten nieuwe interpretaties van bekende werken, zoals een cape van Frans Molenaar, een foto van Paul Huf, Mathilde Willink als stijlicoon, een parfumfles van Viktor & Rolf. Nu is er een expositie in de dependance van fotografiemuseum FOAM, &Foam: Moam & Foam. Die naam gaat wel beklijven, zo.

De curator ging dit keer uit van drie ‘iconische foto’s’ waarvan er maar één een beroemde modefoto is: Kate Moss, enkel gekleed in een bruidssluier, met een bruidsboeket haar kruis bedekkend; een foto van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin uit 2003. Daarnaast is er een clownsgezicht van Erwin Olaf uit datzelfde jaar en een foto van Anton Corbijn uit 1996: model Christy Turlington, toen op het toppunt van haar roem, naakt op een houten loopbrug. Aan elke foto koppelde Nekoui door hem samengestelde duo’s van fotograaf en modeontwerper – of merk, die samen een nieuwe interpretatie van het beeld moesten maken.

Nekoui gaat graag uit van bestaande dingen, zegt hij, omdat hij zijn generatie bewust wil maken van de modegeschiedenis. De foto van Corbijn leverde een foto op van een aangekleed model op een brede, moderne brug, en drie (bijna) naakten, maar ook een veel vrijere vertaling van het duo Anuschka Blommers en Niels Schumm. Zij namen de symmetrie in Corbijns foto als uitgangspunt en kwamen met een rond, dromerig beeld van een model in een jurk van Mattijs van Bergen, die omgekeerd boven het water hangt.

Als antwoord op Olafs clownsgezicht zijn er foto’s van als clowns geschminkte modellen, maar ook een van een ouderwets zwaar opgemaakt model in een jasje van Frans Molenaar, dat onhandig een vaas met bloemen vasthoudt. Fotograaf Dennis Swiatkowski wilde er het ‘clowneske gevoel’ van de modewereld mee uitdrukken.

De mooiste foto van de expositie werd gemaakt naar aanleiding van de foto van Van Lamsweerde en Matadin, door Martien Mulder: een Thonetstoel waarover een jurkje van Peet Dullaert is gehangen; de vormen van de stoel schijnen door de transparante jurk heen. Een sterk, tijdloos, maar evengoed modieus beeld. Mulder wilde het moment verbeelden dat vooraf ging aan de foto: Moss heeft haar jurkje uitgedaan en is naar de andere camera gelopen.