Vannacht het Lance-interview kijken? Hier een begrippenlijst

Armstrong en Oprah Winfrey tijdens het interview maandag in Austin, Texas. Foto Reuters / Harpo Studios, Inc / George Burns. Kinderlijke spreekwolkjes door Peter Zantingh

Vannacht om 3.00 uur is Oprahs interview met Armstrong op tv. De ex-wielrenner zal daar bekennen dat hij doping gebruikte. Wie is wie en wat is wat in zijn verhaal? Een lijstje met personen en begrippen die hoogstwaarschijnlijk langskomen.

Lance Armstrong (wiki) 41-jarige Amerikaanse ex-wielrenner. Zevenvoudig Tourwinnaar die zijn titels weer moest inleveren omdat hij doping gebruikte.

Oprah Winfrey (wiki) 58-jarige Amerikaanse televisiepersoonlijkheid. Ze stopte in 2011 met haar populaire talkshow en haalde Armstrong naar verluidt in december over om in een speciale uitzending tegenover haar zijn bekentenis te doen.

Tour de France (wiki) De belangrijkste wielerwedstrijd van de wereld, een etapperonde door Frankrijk van drie weken aan het begin van elke zomer.

Yellow jersey De leider van het algemeen klassement van de Tour draagt de gele trui. Armstrong won de Tour zeven keer en nam dus zeven keer de gele trui mee naar huis.

Livestrong (wiki) Een in 1997 opgerichte stichting uit Austin, Texas, die als doel heeft om kankerpatiënten en hun families te steunen. In 2004 kwam de stichting met de welbekende gele polsbandjes. Tot november 2012 heette de stichting Lance Armstrong Foundation; de beschuldigingen van dopinggebruik dwongen hem af te treden als voorzitter. De naam werd gewijzigd in Livestrong Foundation.

Kristin Richard Amerikaanse, eerste vrouw van Armstrong. De twee waren van 1997 tot 2003 samen en kregen drie kinderen: Luke David (1999) en de tweeling Isabelle Rose en Grace Elizabeth (2001).

Sheryl Crow (wiki) Amerikaanse, zangeres en tweede vrouw van Armstrong. De twee waren van 2003 tot 2006 samen.

Anna Hansen Amerikaanse, huidige vriendin van Armstrong. De twee zijn samen sinds juli 2008 en kregen twee kinderen: Maxwell Edward (2009) en Olivia Marie (2010).

Epo (wiki) Een middel dat renners met een injectiespuit toedienen en dat zorgt voor meer rode bloedcellen in het lichaam. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de spieren, waardoor de renner meer inspanning aan kan. Controle op epo was tot 2000 niet mogelijk en ook daarna verre van waterdicht.

Bloeddoping (wiki) Het toedienen van een zak eerder afgenomen bloed om - net als bij epo - meer rode bloedcellen in het lichaam te krijgen. Controle op bloedtransfusies was gedurende Armstrongs carrière erg moeilijk.

Usada (wiki) De Amerikaanse antidopingautoriteit die in oktober 2012 een uitgebreid rapport publiceerde waarin Armstrong werd neergezet als ‘de spil in het meest succesvolle dopingprogramma ooit’. Het rapport leidde tot het kwijtraken van zijn zeven Tourzeges en uiteindelijk tot de bekentenis (?).

Travis Tygart (wiki) Amerikaan en topman van Usada.

Motorola (wiki) Het team waar Armstrong zijn profcarrière begon. Hij reed voor Motorola van ‘92 tot ‘96. In oktober ‘96 werd teelbalkanker ontdekt.

US Postal (wiki) Het team waar Armstrong voor reed nadat hij genezen was van teelbalkanker. Hij reed voor US Postal tussen ‘98 en ‘04 en won toen zes keer op rij de Tour.

Discovery Channel (wiki) Het team waar Armstrong voor reed toen hij in 2005 zijn zevende en laatste Tour won. Dit was geen wezenlijk ander team dan US Postal; er was alleen een andere sponsor.

Astana (wiki) Het team waar Armstrong voor reed toen hij in 2009 terugkeerde in de wielersport. Hij werd dat jaar derde in de Tour, achter ploeggenoot en rivaal Alberto Contador (zie onder).

Radioshack (wiki) Het team dat Armstrong in 2010 zelf oprichtte en waar hij de Tour van 2010 voor reed. Hij werd dat jaar 23e en nam daarna definitief afscheid van de sport.

Tyler Hamilton (wiki) Amerikaan en ploeggenoot van Armstrong bij US Postal tussen 1995 en 2001. Hamilton werd later in zijn carrière betrapt op doping. In 2011 verklaarde hij dat hij samen met Armstrong doping gebruikt had. In het afgelopen najaar kwam zijn boek uit, waarin hij uitgebreid verslag doet van doping in de wielersport en het aandeel dat Armstrong erin had. Hij is ook een van de getuigen in het Usada-rapport.

Floyd Landis (wiki) Amerikaan en ploeggenoot van Armstrong bij US Postal tussen 2002 en 2004. Hij won de Tour van 2006 voor Phonak, maar werd betrapt op doping en moest zijn gele trui weer inleveren. In 2010 verklaarde hij dat Armstrong hem had uitgelegd hoe hij doping moest gebruiken. Hij is ook een van de getuigen in het Usada-rapport.

Jan Ullrich (wiki) Duitse ex-wielrenner die meerdere keren tweede werd achter Armstrong. Hij was betrokken bij Operación Puerto en gaf dat toe in februari van dit jaar.

Alberto Contador (wiki) Spaanse wielrenner die tijdens de Tour van 2009 teamgenoot van Armstrong was bij Astana, terwijl de twee onderling ook een gevecht voerden. Contador won de Tour, maar werd later betrapt op clenbuterol en kreeg twee jaar schorsing.

Betsy Andreu (wiki) Vrouw van de Amerikaanse ex-wielrenner Frankie Andreu (wiki), die weer ploeggenoot was van Armstrong bij Motorola (1991-1996) en US Postal (1998-2000). Betsy verzette zich fel tegen doping en was een van de eersten die openlijk sprak over dopinggebruik van Armstrong. Ze verklaarde (ook onder ede) dat Armstrong in haar bijzijn dopinggebruik toegaf in een ziekenhuis in 1996.

Hein Verbruggen (wiki) De Nederlandse voorzitter van de internationale wielerunie, UCI, van 1991 tot 2005. Armstrong insinueert dat hij wist van de dopingpraktijken.

Pat McQuaid (wiki) De Ierse voorzitter van de internationale wielerunie, UCI, sinds 2005. Armstrong insinueert dat ook hij wist van de dopingpraktijken.

David Walsh (wiki) Ierse sportjournalist die in 2003 al een boek uitbracht waarin Armstrong van doping beschuldigd werd: L.A. Confidentiel (wiki).

Michele Ferrari (of Dr. Ferrari, of ‘Dottore Epo’) (wiki) Italiaanse sportarts die herhaaldelijk in verband gebracht is met doping. Tussen 2002 en 2004 werkte hij voor Armstrongs team US Postal. Later dit jaar komen de resultaten van een groot onderzoek naar zijn praktijken naar buiten.

Van het interview een drankspelletje maken? Gebruik deze kaart.

    • Peter Zantingh