Uitgever Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden overgenomen

Belangstellenden bekijken in Leeuwarden de eerste Leeuwarder Courant op tabloidformaat, eind september 2012. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden krijgen een nieuwe eigenaar. Beide titels, de huis-aan-huisbladen en andere onderdelen van de NDC Mediagroep komen waarschijnlijk in handen van twee ideële stichtingen. Dat heeft het moederbedrijf NDC/VBK vanmiddag gemeld.

De kranten stonden sinds begin vorig jaar te koop, omdat NDC/VBK zuchtte onder een schuld van 180 miljoen euro. Die was ontstaan door de overname van educatieve uitgeverij Thieme Meulenhoff.

De stichtingen waarmee nu exclusief wordt onderhandeld, zijn FB Oranjewoud, voorheen Fryslân Boppe en voortgekomen uit Friesland Bank, en Je Maintiendrai Beheer. De laatste was grootaandeelhouder van NDC/VBK. FB Oranjewoud zou een meerderheidsbelang in de uitgever krijgen, maar details zijn niet bekendgemaakt.

ING, huisbankier en grootste schuldeiser, neemt een minderheidsaandeel in NDC Mediagroep. De waarde van de groep wordt geschat op 50 miljoen euro. De kranten hadden in 2010 een omzet van circa 100 miljoen euro. Over 2011 heeft NDC/VBK nog geen jaarverslag gepubliceerd.

Einde aan NDC/VBK

Met de verkoop van de kranten, die nog niet rond is, komt een einde aan NDC/VBK. Vorig jaar verkocht het al zijn boekendivisie Veen Bosch & Keuning aan het zittende management (en ING) en nam de bank zelf geheel Thieme Meulenhoff over.

De medewerkers van de noordelijke dagbladen zijn blij met de nieuwe eigenaar. Hoofdredacteur Pieter Sijpersma van het Dagblad van het Noorden zegt in zijn krant:

“Het hele mooie er aan is dat de Noordelijke kranten eigendom blijven van Noorderlingen. De kranten blijven van onszelf.”

Sijpersma en zijn collega Hans Snijder van de Leeuwarder Courant hadden hun twijfels bij de regionale band van het tweede consortium dat hen wilden kopen. Daarin participeerde onder meer uitgever BDU, investeringsmaatschappij Heidehuis en directeur Gert-Jan Oelderik van NDC Mediagroep. Jorrit Volkers van FB Oranjewoud noemt de koop “een investering voor de lange en zeer lange termijn”.

    • Jan Benjamin