Uitgelicht

Film

2012 (Roland Emmerich, 2009, VS). Berg je als Amerika een zwarte president heeft. Morgan Freeman zag als zwarte filmpresident in 1998 zijn Witte Huis al onder een tsunami verdwijnen in Deep Impact. In 2012 overkomt Danny Glover als zwarte president hetzelfde, waarbij de vloedgolf in het voorbijgaan nog even een vliegdekschip op zijn Witte Huis dumpt. De zondvloed, dat is wat 2012 verbeeldt. De oude, decadente wereld met wortel en tak uitgeroeid en daarna een nieuw begin. Met John Cusack, Woody Harrelson.RTL4, 20.30-23.40u.

8 fois debout (Xabi Molia, 2010, F). Sympathieke film over twee mensen die niet veel met de moderne maatschappij ophebben. Elsa (Julie Gayet) voorziet in haar onderhoud met eenvoudige baantjes maar moet eigenlijk behoorlijk werk zien te krijgen, opdat haar zoontje weer bij haar mag wonen. Buurman Mathieu (Denis Podalydès) is er eentje van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Hoewel hun situatie eigenlijk steeds uitzichtlozer wordt, gaan ze er niet erg onder gebukt.TV5, 21.05-22.45u.

Informatief

Africa. Eerste aflevering van vijfdelige natuurserie met David Attenborough over flora en fauna in ongerepte en minder bezochte streken van Afrika. Vanavond de natuur van de Kalahari.Canvas, 20.40-21.35u.

Zembla: Schulden te koop. Reportage over het werk van incassobureaus en deurwaarders. Ned.2, 21.10-22.00u.

De hokjesman. Serie van Michael Schaap over Nederlandse subculturen. Vandaag over Nederlandse Molukkers.Ned.3, 21.35-22.30u.

Panorama: Verloren eer. Duitse documentaire over de moord op Hatun Sürücü door haar broer Ayhan. Ze had ‘de eer van de familie geschonden’. Ayhan zit vast en praat over zijn daad. Ook zijn familie en vrienden spreken. Zijn broer werd van medeplichtigheid verdacht, hij zou het wapen hebben gekocht. De vroegere vriendin van Ayhan was kroongetuige in de zaak en leeft nu met een nieuwe identiteit in een getuigenbeschermingsprogramma. Canvas, 21.35-22.30u.

Hollands welvaren. Derde aflevering van serie over mensen die van het leven genieten. Vanavond een kijkje in de Rotterdamsche Manege, waar de Donderdagochtend Damesclub zich bekwaamt in het carrouselrijden, met het oog op de jubileumavond ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de manege. En een ontmoeting met mevrouw Van Dijk van ’t Velde, Ambachtsvrouwe van Kloetinge, die onder meer uitlegt wat haar titel inhoudt. Ned.1, 22.20-23.05u.

Amusement

Borgen. Serie 1, deel 1 van veelgeprezen Deense dramaserie. Zie ook pag. 32 in de krant van gisteren. Ned.2, 23.00-00.00u.