Twee jaar werken aan één grapje

Hij schrijft altijd in gele notitieboekjes. Voor de computer zitten en die knipperende cursor ongeduldig zien wachten – nee, liever niet. En als het moet, schaaft hij twee jaar lang aan één grap. Jerry Seinfeld is een aparte komiek, maar ook een van de allerbeste.

Jerry Seinfeld. Screenshot uit video van The New York Times
Jerry Seinfeld. Screenshot uit video van The New York Times Jerry Seinfeld. Screenshot uit video van The New York Times

Hij schrijft altijd in gele notitieboekjes. Voor de computer zitten en die knipperende cursor ongeduldig zien wachten - nee, liever niet. En als het moet, schaaft hij twee jaar lang aan één grap. Jerry Seinfeld is een aparte komiek, maar ook een van de allerbeste.

Seinfeld, nu 58, is vooral bekend van de naar hem vernoemde comedyserie die van 1989 tot 1998 liep en steevast genoemd wordt in de lijstjes met beste sitcoms ooit. Daarvoor, maar ook daarna, was en is hij bezig met z’n grote liefde: stand-up. Grapjes maken achter een microfoon. Dat wil hij blijven doen, “tot ik tachtig ben en daarna”.

Het stuk dat Jonah Weiner (die ook voor The New Yorker, Slate en Rolling Stone schrijft) voor The New York Times over hem maakte belicht een man die geen ander leven kent dan dat van grappenmaker. Hij schrijft, hij treedt ermee op, hij ziet wat wel en niet werkt, hij schrapt en schaaft. Soms duurt het jaren voordat hij precies de juiste woorden heeft om het grappig te maken. Is dat het waard? Ja.

“If you’ve got the gene, a joke is an amazing thing. It’s something you save in a box in a war.”

Lees het hele verhaal van Jonah Weiner bij The New York Times (6.298 woorden, ongeveer 29 minuten leestijd).

    • Peter Zantingh