Tour de France voert in 2014 langs York, Sheffield en Cambridge

Het peloton raast voorbij tijdens de dertiende etappe van de Tour de France vorig jaar. Foto Reuters / Stephane Mahe. Het peloton raast voorbij tijdens de dertiende etappe van de Tour de France vorig jaar. Foto Reuters / Stephane Mahe.

Volgend jaar doet de Tour de France de Engelse steden York, Sheffield en Cambridge aan. Eerder werd al bekend dat ‘Le Grand Départ’ plaatsvindt in de stad Leeds in het Engelse Yorkshire.

In de tweede rit rijden de renners van York naar Sheffield en in de derde rit wordt er gekoerst van Cambridge naar Londen.

Tourdirecteur Christian Prudhomme:

“Het parcours gaat telkens omhoog en weer naar beneden, zoals in de Luik-Bastenaken-Luik-klassieker.”

Het is de tweede keer dat de Tour in Engeland start. In 2007 ving La Grande Boucle al eens onder grote publieke belangstelling aan in Londen. Ook afgelopen zomer liepen de mensen bij de Olympische Spelen in de Engelse hoofdstad massaal uit voor het wielrennen, dat in Groot-Brittannië een flinke boost kreeg door de tourwinst van Bradley Wiggins, de eerste Britse zege uit de historie.

Dit jaar start de Tour op Corsica

Dit jaar start de honderdste editie van de Tour op Corsica. De grootste wielerwedstrijd van het jaar was nooit eerder te gast op het eiland in de Middellandse Zee dat grotendeels bestaat uit heuvel- en bergachtig gebied. Het is het enige van de 96 departementen van Europees Frankrijk dat nog nooit is aangedaan door La Grande Boucle.

De jubileumronde begint op zaterdag 29 juni 2013 op Corsica, gaat dan door de Pyreneeën en vindt zijn hoogtepunt in de Alpen. Er zijn twee individuele tijdritten en een ploegentijdrit. Net als altijd eindigt de wedstrijd op de Champs-Élysées in Parijs – maar dit keer wel ‘s avonds. Lees hier meer.

    • Marije Willems