‘Topman ASML verdiende in 2012 ruim 11 miljoen’ - ASML presenteert jaarcijfers

Topman Eric Meurice van de fabrikant van computerchips ASML verdiende in 2012 ruim 11 miljoen euro. Foto ANP / Robert Vos

Topman Eric Meurice bij chipmachinefabrikant ASML heeft vorig jaar bijna tien miljoen euro geïnd door het verzilveren van opties en prestatieaandelen. Met zijn bonus en basissalaris erbij kwam zijn inkomen vorig jaar uit op ongeveer 11,3 miljoen euro, concludeert de Volkskrant uit een eigen onderzoek naar de aandelentransacties van Nederlandse bedrijven.

In Nederland wisten in het verleden alleen Jan Bennink bij Numico en Rijkman Groenink bij ABN AMRO in een jaar meer binnen te halen als bestuursvoorzitters, respectievelijk 76 miljoen euro en 29 miljoen euro. Meurice verdiende vooral aan zijn 334 duizend opties, die door de sterk gestegen beurskoers van het bedrijf veel waard werden. Ze leverden de Franse topman volgens de krant 7,2 miljoen euro op. Met prestatieaandelen, gratis aandelen als beloning voor een bestuurder, verdiende hij 2,7 miljoen euro.

FNV Bondgenoten noemt de beloning in de krant buitenproportioneel en on-Nederlands. FNV-bestuurder Ron van Baden wijst erop dat de tweeduizend werknemers van ASML onlangs is gevraagd minder uren te werken. ASML wijst er in de krant op dat sinds enkele jaren geen opties meer worden uitgegeven en dat bestuurders hun aandelen vijf jaar moeten vasthouden. Sinds Meurice in 2004 aan het roer staat ontving hij dertig miljoen euro aan beloningen.

ASML: Meurice kreeg de opties jaren geleden al

Bij het bedrag dat Meurice inde moet worden aangetekend dat hij de opties negen jaar geleden kreeg, zei een woordvoerder van ASML in een reactie op Radio 1. “Je moet die beloning dus over een hele lange tijd uitsmeren.” Verder wees hij erop dat de opties mede door het beleid van Meurice in waarde zijn gestegen van 11 euro naar 48 euro per stuk.

Meurice heeft volgens de woordvoerder zelf geen hand gehad in de verkoop van de opties. “Die zaten in een trust die werd beheerd door een vermogensbeheerder.”
Over de reactie van FNV Bondgenoten zei de woordvoerder niet verbaasd te zijn. “We weten allemaal hoe de FNV over inkomenspolitiek denkt. Iedereen mag een eigen mening hebben.”

Het bedrag dat alle bestuurders van Nederlandse bedrijven samen inden liep vorig jaar op met 5,4 miljoen euro naar 43,8 miljoen euro. In 2011 was de sprong groter, toen was de stijging 34 procent.

ASML presenteert jaarcijfers

ASML presenteerde vandaag ook de jaarcijfers. De omzet over het hele jaar kwam uit op 4,732 miljard euro, tegen 5,651 miljard euro een jaar eerder, een daling van zestien procent. Het netto-inkomen kwam uit op 1,146 miljard euro, tegen 1,467 miljard euro het jaar daarvoor. Toch was 2012 het op een na beste jaar ooit voor ASML, op 2011 na.

Zoals eerder door het bedrijf aangekondigd, daalde de omzet ook met ongeveer vijftien procent in het vierde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De winst kwam wel acht procent hoger uit, op 298 miljoen euro. Het aantal orders daalde: waar in 2011 nog voor 831 miljoen orders binnenkwamen, was dat nu 667 miljoen euro.

Voor dit jaar verwacht ASML soortgelijke prestaties te behalen. Het lopende eerste kwartaal start langzaam, mede vanwege de gedaalde orders in het afgelopen vierde kwartaal. In het tweede kwartaal wordt alweer een herstel verwacht. De meeste verkopen realiseert ASML naar verwachting in het tweede halfjaar.

De verwachting wordt gedreven door factoren die minder afhankelijk zijn van de economische tijding: een omschakeling naar een volgende generatie chips die al is ingezet en de verkopen van de EUV-machine. Voor het eerste kwartaal wordt een omzet van 850 miljoen verwacht.

    • Anouk van Kampen