The Sessions is vooral een praatfilm over seks

The Sessions.

Regie: Ben Lewin. Met: John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy. In: 21 bioscopen.***

Seks is overal. Daarom is het verfrissend om een film te zien waarin seks geen vanzelfsprekendheid is, zonder dat daar verder zielig of moralistisch over wordt gedaan. The Sessions vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van schrijver en poliopatiënt Mark O’Brien.

Het is 1988 in zonnig Californië. Mark brengt het grootste gedeelte van zijn leven in een ijzeren long door die hij een paar uur per dag liggend op een brancard kan verlaten. Hij is helemaal aan de hulp van anderen overgeleverd. Toch slaagt hij erin om er een carrière als journalist op na te houden. Door een opdracht over het seksleven van gehandicapten wordt hij met zijn eigen seksuele gevoelens geconfronteerd en belandt hij bij een zogeheten ‘sekssurrogaat therapeut’ (seks op therapeutische basis).

Als The Sessions geen waargebeurd verhaal zou zijn, dan zou dit een vergezocht uitgangspunt zijn. Maar gelukkig is het echte leven vaak vergezocht. Voor een Nederlands publiek is het idee van een sekssurrogaat ook weer niet zo onbekend als wellicht in de Amerikaanse context van de film, die daardoor voor het publiek een even bevrijdend effect zou kunnen hebben als voor hoofdpersoon Mark zelf. The Sessions is preuts noch voyeuristisch. De manier waarop er in de film met naaktheid en intimiteit wordt omgegaan ligt ergens tussen praktisch en even spannend en ontnuchterend als elke ‘eerste keer’.

Voor een film over seks is The Sessions overigens vooral een praatfilm. Tussen Mark en sekstherapeute Helen Hunt natuurlijk, die een Oscarnominatie voor Beste Bijrol kreeg, ongetwijfeld om de vanzelfsprekende en niet-exhibitionistische manier waarop zij uit de kleren ging. Maar er zitten ook veel gesprekken in de film tussen Mark en zijn biechtvader William H. Macy. O’Brien was katholiek, en zijn late seksuele ontwaken had te maken met het feit dat zijn ouders het grootste gedeelte van hun leven voor hem zijn blijven zorgen en gedoe met geen seks voor het huwelijk in de Katholieke Kerk. Die religieuze dilemma’s zijn even teder in beeld gebracht als de eerste seksuele probeersels. Maar je boft wel als je een priester treft die geconfronteerd met Marks seksueel-religieuze dilemma zegt: „Diep in mijn hart denk ik dat Hij voor deze keer best een oogje zal willen dichtknijpen.”

    • Dana Linssen