Temperatuur daalt, schaatskoorts stijgt - dromen over Elfstedentocht begonnen

Balk. Vanmiddag 14uur gaat Jacob Brandsma (54) op het Slotermeer kijken of er al geschaatst kan worden op de Elfstedenroute bij de monding van de Luts te Balk. Door de route hier en daar te inspecteren valt er te bekijken of zondag 20-1-2013 de tocht misschien verreden kan worden op eigen houtje als erna dooi dreigt. Bij aanhoudende vorst wacht hij liever voor optimaler ijs. Is het Slotermeer nog te slecht dan wordt er uitgeweken naar de Brekken bij Sneek hoek Grevinnewei hoogte Jutrijp. Jong en oud vermaakten zich gisteren al op het slechts enkele centimeters dikke ijs van de Ryptjerksterpolder in Friesland. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Het kan 100 procent onzin zijn, maar volgens sommige weergoden hebben we nog deze maand 90 procent kans op een Elfstedentocht. Reden genoeg om dit weblog Schaatskoorts weer uit het vet te halen.

Uitgerekend op de dag dat het 50 jaar geleden is dat de Elfstedentocht van 18 januari 1963 werd aangekondigd, durven flink wat weersites voorzichtig te hopen op een nieuwe tocht der tochten. De verwachting is namelijk “zeer groot” dat het de komende tien dagen nog flink blijft vriezen, meldt weeronline.nl. Volgens de weersite is er na volgende week woensdag 70 tot 80 procent kans op aanhoudend winterweer. De gehele komende week wordt matige tot strenge vorst verwacht:

Hierdoor zal de ijsdikte flink groeien. Na komend weekend kan er op een aantal plaatsen in het noorden al zo’n 7 tot 10 centimeter ijs liggen. 10 centimeter is voldoende voor het uitschrijven van een toertocht op natuurijs. (…) Als de verwachting uitkomt zoals hij er nu ligt wordt zelfs de kans op een Elfstedentocht in januari heel groot. Het is nog wel ver vooruit maar veel grotere kansen dan dit hebben we de afgelopen jaren niet gezien. De route is nu volledig sneeuwvrij.

In Friesland neemt de schaatskoorts dan ook toe. Vorig jaar was de slechte kwaliteit van het ijs in De Luts nog een van de redenen waardoor de Elfstedentocht niet door kon gaan, maar dit jaar ligt het ijs er volgens het rayonhoofd van Balk er “mooier bij dan ooit”.

Rayonhoofd Auke Hylkema meldde:

“Het stelt nog niet zo veel voor hoor, maar ik kan rustig stellen dat ik nog nooit zo’n mooie ijsvloer heb gezien. Nauwelijks wakken.”

Mogelijk is er zaterdag al de eerste toertocht in Friesland. Bekijk hier een kaart waar in Nederland al te schaatsen valt.

Kans op dooiaanval klein, wel nieuwe sneeuw in aantocht

Sneeuw kan aankomend weekend nog roet in het eten gooien, maar volgens Weeronline is het ijs dan waarschijnlijk dik genoeg om het van het ijs te halen. Dat is belangrijk, want sneeuw zorgt ervoor dat het ijs minder snel aangroeit.

Weerplaza.nl schrijft dat de kans op sneeuw in het noorden voorlopig niet al te groot is:

Een enkel vlokje, misschien een keer 1 of 2cm, maar veel meer wordt niet berekend nog. Dat is dus goed nieuws.

Weerman Peter Timofeeff meldde gisteravond al op Twitter dat een dooiaanval in het weekend lijkt afgewend:

Twitter avatar ptimofeeff Peter Timofeeff Nieuwe 15-daagse #Pluim (nul-uur-run) laat dooiaanval weekend sneuvelen. http://t.co/xrlrCkvT Goed nieuws #schaatsers en lange #schaatspret

En ook collega Reinier van den Berg schrijft:

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Na avond met A Rocha, nog even de pluim bekijken. Die is koud! Aanhoudende vorst ook hele volgende week. #datwordtdikijszo

Die ‘pluim’ ziet er als volgt uit, meldt Buienradar.nl op basis van gegevens van het KNMI.

Grafiek via Buienradar.nlGrafiek via Buienradar.nl

‘In de buurt van denken aan de Elfstedentocht’

Volgens RTL-weerman Dennis Wilt “komen we zeker op gemiddeld 13 centimeter op 27 januari” en ziet het er voor Friesland “heel gunstig” uit. En Weerplaza.nl schrijft dat een ijsdikte van 15 tot centimeter in de loop van tijd mogelijk zou kunnen zijn en “komen we in de buurt van denken aan de Elfstedentocht”. Het is voorzichtig geformuleerd. En terecht volgens Meteo Consult:

Het mag volgens Meteo Consult dan wel te vroeg zijn om na te denken over de Elfstedentocht, maar we mogen er natuurlijk wel over dromen. Kijk om alvast in de sfeer te komen hieronder de uitzending van Andere Tijden van gisteravond over de tocht der tochten van 1963 terug:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • David Haakman