surrealisten onder de hamer bij Christie's in Londen

Christie’s Londen zal op 6 februari de grootste veiling van surrealistische kunst organiseren die ooit gehouden is. Tijdens deze avondveiling, The Art of The Surreal, zal onder meer Joan Miró’s schilderij L’Echelle de l’évasion (1939) onder de hamer komen, een werk dat al meer dan een halve eeuw niet meer in het openbaar te zien is geweest. Een variant op dit schilderij, een gouache uit 1940, bevindt zich in het Museum of Modern Art in New York. Christie’s schat de waarde tussen de 5 en 8 miljoen pond (6 en 9,6 miljoen euro).

Ook andere bekende namen uit de surrealistische beweging, zoals René Magritte, Max Ernst, Paul Delvaux en Óscar Domínguez zullen met werk op de veiling vertegenwoordigd zijn. Volgens Christie’s is de belangstelling voor de surrealisten enorm gegroeid sinds de veiling van dada en surrealisme in 1989. Daarom organiseert het veilinghuis sinds 2001 jaarlijks een zogenaamde ‘Art of the Surreal’ veiling. Het veilinghuis verwacht dat de veiling in totaal zo’n 30 tot 46 miljoen pond zal opbrengen. Dezelfde avond houdt Christie’s ook een veiling met impressionisten en moderne kunst. Samen zullen de veilingen volgens Christie’s zo’n 100 tot 150 miljoen pond opbrengen.