Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wonen

Steeds meer mensen verkopen hun huis gedwongen met verlies

In 2012 deden 3.549 mensen een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie omdat zij gedwongen werden hun woning met verlies te verkopen.
In 2012 deden 3.549 mensen een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie omdat zij gedwongen werden hun woning met verlies te verkopen. Foto ANP / Robert Vos

Het aantal mensen dat vorig jaar aanklopte bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is fors gestegen, blijkt uit voorlopige jaarcijfers van de NHG. In 2012 deden 3.549 mensen een beroep op het fonds omdat zij gedwongen werden hun woning met verlies te verkopen, een stijging van 77 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het fonds honoreerde vorig jaar 2.815 van de ingediende declaraties. In 61 procent van de gevallen moeten mensen hun huis verkopen omdat zij in scheiding liggen, in 2011 was dat nog in vijftig procent van de gevallen de reden van verkoop. In 16 procent van de gevallen moet het huis verkocht worden omdat de eigenaar werkloos is geworden, tegen twintig procent in 2011. De stijging van het aantal mensen dat beroep deed op het fonds is volgens NHG conform verwachting, onder andere door de aanhoudende daling van woningprijzen.

De NHG nam daardoor een recordbedrag aan schulden over. Het waarborgfonds keerde aan deze mensen bijna honderd miljoen euro uit, tegen iets meer dan zestig miljoen euro in het jaar daarvoor. Het vermogen van het fonds is hierdoor echter niet aangetast, omdat dit ruimschoots werd gecompenseerd door hogere premie-inkomsten.

Ondanks de dalende huizenprijzen nam het verlies per woning nauwelijks toe. Gemiddeld moest de NHG per huis 34,4 duizend euro uitkeren, tegen 33,8 duizend euro in 2011. Volgens het fonds komt dit doordat zij huizen vaker onderhands verkopen, waarbij de prijs vaak hoger ligt dan bij een veiling.

Het waarborgfonds verwacht dat dit jaar nog meer mensen een beroep gaan doen op de NHG. Door de aangescherpte hypotheekregels verwacht het fonds ook dat minder mensen een hypotheekgarantie gaan afsluiten. Dit jaar is de eenmalige premie van de NHG verhoogd van 0,7 procent naar 0,85 procent.