Saxofonist Honig speelt ondanks dreiging toch

Jazzsaxofonist Yuri Honing wordt door pro-Palestijnse organisaties onder druk gezet dit weekeinde niet op te treden op het Red Sea Jazz Festival in Eilat, Israël.

Amsterdam. Jazzsaxofonis Yuri Honing en zijn bandleden worden bestookt met mails, tweets en nachtelijke telefoontjes – oproepen om het door de Israëlische regering georganiseerde jazzfestival te boycotten. Op de Facebookpagina ‘Yuri Honing, cancel Red Sea Jazz Festival in Israël’ is een petitie begonnen. Honing gaat toch optreden. „Mijn muziek is een apolitiek bindmiddel. Pijnlijk hoe die organisaties mij als politiek pamflet inzetten. Dat voelt bedreigend.”

Pro-Palestijnse organisaties roepen geregeld artiesten op tot een boycot om te protesteren tegen de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. Dat gebeurde onder meer bij The Pixies, Elvis Costello en de Gorillaz Sound System. Sommigen geven daaraan gehoor, zoals onlangs jazz-zangeres Cassandra Wilson.

Yuri Honing ervaart veel druk van BDS Nederland (Boycot Divestment Sanctions). Honing is zich „zeer bewust” van de geschiedenis van het land en is tegen schendingen van mensenrechten. „Maar ik kies geen partij. Dan zou ik toch in veel landen niet kunnen spelen?” Honing speelde veel met Arabische musici en gaf concerten in Syrië, Libanon, Iran en Egypte. Met zijn benefietconcert in een Palestijns vluchtelingenkamp nabij Damascus haalde hij de wereldpers.

Medewerker Muziek

    • Amanda Kuyper