Rechter: coffeeshop moet dicht voor verkoop aan buitenlanders

Lid zijn van een coffeeshop hoeft niet meer, maar verkoop aan buitenlanders mag nog steeds niet aldus de rechter. Foto Hollandse Hoogte / Harry Heuts

De rechter in Breda heeft vandaag de gemeente Tilburg in het gelijkgesteld in een proefproces rond de invoering van de wietpas. Coffeeshop Toermalijn verkocht in mei opzettelijk tegen de wet in aan buitenlanders om zo’n proces voor de rechter te brengen.

De gemeente Tilburg ging hierin mee en dus deed de rechter vandaag uitspraak in de zaak. Toen de wietpas nog niet van de baan was waren twee criteria van kracht: het zogenoemde ‘beslotenclubcriterium’ waarvan inmiddels is afgezien en het ‘ingezetenencriterium’. Dat laatste is volgens de Bredase rechter niet in strijd met de grondwet of internationale verdragen.

Dat is goed nieuws voor Maastricht, dat veel hinder ondervindt van drugstoerisme. Tilburg zelf heeft daar weinig last van maar de burgemeester mag volgens de rechter “grote waarde hechten aan interlokale en internationale belangen bij de bestrijding van drugscriminaliteit”. De gemeente was zelfs de eerste die het lidmaatschap van een coffeeshop afschafte.

Tilburg besloot op 1 juni coffeeshop Toermalijn voor één dag te sluiten omdat deze zich niet hield aan de nieuwe gedoogcriteria van het coffeeshopbeleid. Eigenaar Stichting de Cirkel had bewust softdrugs verkocht aan buitenlandse toeristen en Nederlanders zonder lidmaatschap, om zo een proefproces te kunnen aanspannen.

    • Jules Seegers