Poolse reus brult op z'n Mc Enroes tegen umpire

Woedeaanval bij de Poolse tennissensatie Jerzy Janowicz.

Amsterdam. De stoppen sloegen door bij de Poolse tennisser Jerzy Janowicz toen zijn Indiase tegenstander Somdev Devvarman op de Australian Open in de tiebreak van de eerste set op gelijke hoogte kwam.

„Hoe vaak?” brulde de lange Pool (2,03 meter ) gisteren een aantal keer terwijl hij theatraal ter aarde stortte en met zijn handen probeerde duidelijk te maken wat de afstand was tussen de lijn en de plek waar de bal zou zijn beland.

„Zo is het niet leuk meer”, beet hij de scheidsrechter toe. Het publiek op Melbourne Park kon de driftbui van de 22-jarige Pool wel waarderen, getuige het applausje.

Later verontschuldigde hij zich voor de John McEnroe-achtige woedeaanval, die Janowicz na een waarschuwing van de umpire in het Pools voortzette. „Ik werd gek”, verklaarde het talent na de wedstrijd in de tweede ronde die hij na een 2-0 achterstand in vijf sets won (6-7, 3-6, 6-1, 6-0 en 7-5). „Soms verlies ik mijn beheersing, daar werk ik aan.” Later sloeg hij met zijn racket ook nog tegen de stoel van de scheidsrechter.

Janowicz is een sensatie in Polen, een land met een geringe tennistraditie. De nummer 26 van de wereld schoot vorig jaar omhoog op de ATP-ranking. Wegens geldgebrek kon hij in 2012 niet eens meedoen aan het kwalificatietoernooi voor de Australian Open. Uit het niets bereikte hij begin november op het Masterstoernooi in Parijs de finale en steeg hij flink op de wereldranglijst. NRC