Politicoloog en PvdA-prominent Jos de Beus (60) overleden - ‘groot verlies’

Jos de Beus, politicoloog UvA. Foto Hollandse Hoogte / Hans van den Bogaard

De Nederlandse politicoloog, hoogleraar en PvdA-prominent aan de UvA Jos de Beus (60) is overleden. De woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam heeft dit bevestigd aan nrc.nl.

De Beus studeerde politicologie in Nijmegen met als specialisatie bestuurskunde. Vanaf 1977 ging hij werken aan de UvA en schreef ondertussen aan zijn proefschrift, waarop hij in 1989 promoveerde. Begin jaren 90 werd hij tevens visiting scholar aan Harvard University en bijzonder hoogleraar politieke filosofie bij de Universiteit Twente.

In 1995 werd hij gewoon hoogleraar sociale filosofie en ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij tussen 1995 en 1998 ook de functie van decaan van de faculteit der wijsbegeerte vervulde. Hij keerde weer terug naar Amsterdam in 1999 als hoogleraar “Politieke Theorie, Politieke Cultuur en hun Geschiedenis” aan de UvA. Tussen 1999 en 2002 was hij voorzitter van de afdeling politicologie.

Zeer maatschappelijk betrokken

De Beus was als politicoloog actief in het maatschappelijke debat. Zo was hij een aantal jaar columnist bij het programma Buitenhof op zondag. Ook wordt hij gezien als een invloedrijk ideoloog binnen de Partij van de Arbeid. Voor de gemeenteraadsverkiezing van 2002 was hij voorzitter van de kandidatencommissie voor de PvdA. Ook schreef hij mee aan verschillende verkiezingsprogramma’s van de partij waar hij al sinds 1975 lid van was. Binnen de PvdA legde hij een sterke nadruk op burgerschap.

In een reactie laat Edward de Haan, hoogleraar en decaan van de faculteit der maatschappij- en gedragswetenschappen aan de UvA, weten:

“Met verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze zeer gewaardeerde collega Jos de Beus. Jos was sinds 1998 als hoogleraar Politieke theorie, politieke cultuur en hun geschiedenis verbonden aan de UvA. Hij is van grote betekenis geweest, voor zijn vakgebied de politicologie, de faculteit der maatschappij- en gedragswetenschappen en de Universiteit van Amsterdam. Namens de gehele UvA wens ik zijn familie, vrienden en collega’s veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.”

Professor Jean Tillie, voorzitter van de afdeling politicologie UvA zegt in een reactie:

“Vandaag ontving ik het zeer trieste bericht dat mijn vriend en collega Jos de Beus is overleden. Jos was een groot denker, een zeer inspirerende docent en een maatschappelijk zeer betrokken wetenschapper die zich veelvuldig mengde in het publieke debat. Met Jos verliezen wij een grootse vertegenwoordiger van onze discipline.”