Overleden vriendin footballer hoax

Manti Te’o is een van de meest gewilde American footballspelers voor het volgende NFL-seizoen. De linebacker greep net naast de Heisman-trophy, de prijs voor beste speler in het college football. Niettemin kan hij rekenen op een hoge notering in de jaarlijkse draft , waarbij spelers over de profclubs verdeeld worden.Met de passie die hij in zijn spel legt leidde hij zijn Notre Dame Fighting Irish naar de belangrijkste Bowl Game. Maar nu blijkt dat een deel van die emotionele lading op een hoax gebaseerd is.

In september was het verhaal rond Te’o dat hij in een week zijn oma en zijn vriendin verloor, de laatste aan kanker. Maar er was nooit een vriendin. En er was nooit leukemie. De leiding van de universiteit Notre Dame stelt na onderzoek dat Lennay Kekua nooit bestaan heeft. Zelf verklaart Te’o dat zijn verhouding met haar een online relatie was en dat hij slachtoffer is geworden van een „zieke grap”.

Het onderzoek werd ingesteld nadat Te’o vorige maand een telefoontje had gekregen, afkomstig van het nummer van zijn overleden vriendin. Daarin werd hem door een vrouwenstem meegedeeld dat Kekua helemaal niet overleden is. De website Deadspin kwam na eigen onderzoek tot de conclusie dat Kekua nooit bestaan heeft, waarna de leiding van de universiteit gisteren gedwongen werd hun eigen bevindingen – met dezelfde strekking – naar buiten te brengen.

Te’o noemt de situatie in een verklaring „pijnlijk en vernederend”. „Ik hoop dat anderen meer op hun hoede zijn bij online contacten.” De universiteit verwerpt de suggestie dat Te’o het verhaal om publicitaire redenen in stand zou hebben gehouden.