Oud Indiaas DNA in Aboriginals

De Aboriginals in Australië leefden de afgelopen 45.000 jaar niet in een compleet isolement. Uit een grote DNA-analyse blijkt dat ongeveer 10 procent van het DNA van Aboriginals uit de Northern Territories afkomstig is van mensen uit India. Die DNA-portie is ongeveer 4.200 jaar geleden geïntroduceerd.

Toeval of niet, dat is precies de tijd waarin de inheemse wilde hond in Australië verscheen, de dingo. Waarschijnlijk is deze hond met een groep Indiase immigranten naar Australië gekomen. Opmerkelijk is dat bij inwoners van Indonesië of Papoea géén Indiase genetische signatuur is gevonden. Kennelijk zijn de immigranten, van wie verder weinig bekend is, vrij snel doorgemarcheerd en -gevaren naar Australië, concluderen genetici deze week in de PNAS (early edition online).

Tot nu toe werd uitgegaan van een geïsoleerde ontwikkeling van de Aboriginals. Die zouden ongeveer 45.000 jaar geleden aan de kop van de eerste emigratiegolf van Homo sapiens uit Afrika in Australië zijn gearriveerd. De Aboriginals hebben een duidelijke genetische verwantschap met Papoea’s uit Nieuw Guinea en de Manawa, een negrito-stam uit de Filippijnen. Toen in de negentiende eeuw Europeanen landden in Australië troffen ze mensen aan die niet aan landbouw en metaalbewerking deden.

Er waren aanwijzingen voor eerdere contacten met de buitenwereld, maar die bleven zonder bewijzen. Het was Thomas Huxley bij zijn rondreis op HMS Rattlesnake (ca. 1850) bijvoorbeeld opgevallen dat de inwoners van Zuid-India op die van Australië leken. DNA-analyse van alleen het Y-chromosoom leverde de afgelopen jaren tegenstrijdige resultaten op.

Een analyse van al het DNA levert nu het duidelijke bewijs voor contacten met India. Een probleem is nog wel dat uit een recent DNA-onderzoek bij dingo’s bleek dat de Australische dingo niet uit India, maar uit Zuid-China afkomstig lijkt. De onderzoekers schrijven echter dat het uiterlijk van de dingo’s veel op die van Zuid-Indiase honden lijkt. En de genetische invloed uit India en de introductie van de dingo vallen zo precies samen in de tijd dat die twee wel met elkaar samen moeten hangen.