Op de biechtstoel bij Oprah

Opkrabbelen na de val, zoals Lance Armstrong wil, gaat het beste bij Oprah Winfrey, biechtmoeder van de sterren.

FILE - this Aug. 31, 2009 photo provided Monday, Sept. 7, 2009 by Harpo Productions shows television talk-show host Oprah Winfrey, right, and Whitney Houston during an interview at the Town Hall in New York. (AP Photo/Harpo Productions, George Burns) ** NO SALES ** ASSOCIATED PRESS

V ier maanden nadat hem al zijn wielerzeges waren afgenomen ging Lance Armstrong eind december op retraite op Hawaii. De oud-renner overlegde daar met zijn team van advocaten. Volgens Amerikaanse media met goede bronnen in zijn omgeving, zoals The Wall Street Journal, viel op Hawaii de beslissing: Armstrong wilde een publieke bekentenis afleggen over zijn dopegebruik. Hij liet Oprah Winfrey overkomen, en sprak af dat hij bij haar mocht biechten.

Lance Armstrong heeft een belang om naar buiten te treden. Hij is sinds afgelopen zomer geschorst als triatleet. In een gesprek met de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada bleek vorig najaar dat hij zijn schorsing mogelijk ongedaan kan maken door open kaart te spelen. Daarbij is Armstrong een gevallen held, die lange tijd op handen werd gedragen door het Amerikaanse publiek. Zijn zwijgzaamheid heeft de zaak geen goed gedaan. Amerikanen houden van schuldbesef. Ze zijn meestal vergevingsgezind als iemand zijn zonden erkent en, beter nog, vergeving vraagt.

Het pad naar publieke vergiffenis loopt in de VS langs Oprah Winfrey. Ook zij heeft haar belangen. Haar media-imperium wankelt, sinds ze gestopt is met haar talkshow. Ze richtte Oprah Winfrey Network (OWN) op, een kabelzender met slechte kijkcijfers. Grootste probleem is dat de zender bijna onvindbaar is tussen alle concurrenten. Winfrey zelf is er niet vaak te zien (zie inzet).

Maandag ontmoetten Armstrong en Winfrey elkaar weer, voor het interview dat vannacht wordt uitgezonden. Niet, zoals vooraf werd gelekt, bij Armstrong thuis, maar in een hotel. Hij wist een menigte journalisten en nieuwsgierigen voor zijn deur te misleiden door te gaan joggen, en keerde ongezien huiswaarts via de heg van de buren. Vooraf werden volgens Winfreys management en Armstrong geen voorwaarden gesteld. Armstrong stuurde een sms naar AP met de tekst: „Ik heb haar gezegd dat ze kan doen wat ze wil, en ik zal haar vragen direct, eerlijk en openhartig beantwoorden”. Winfrey zegt dat ze niet betaald heeft om het interview te krijgen.

Armstrong weet dat hij een veilig podium heeft gekozen. Winfrey en Armstrong kennen elkaar goed, en Winfrey heeft haar sympathie voor hem nooit verzwegen. In 2005 vroeg ze hem in haar talkshow: „Erken je zelf ook dat je een van de grootsten ooit bent?” Ze stelt geen kritische vragen – alleen maar lastig in Armstrongs dossier met grote juridische risico’s – maar biedt medeleven en een uithuilschouder.

In Amerika is de schuldbekentenis wijd geaccepteerd. Het is vaak een effectiever pad naar rehabilitatie dan blijven ontkennen. Auteur Susan Wise Bauer schrijft in het boek The art of public grovel (De kunst van de openbare zelfvernedering) uit 2009 dat geen zonde te erg is. Wie succesvol boete wil doen, moet aan twee voorwaarden voldoen: diep door het stof gaan en oprecht overkomen. Volgens haar komt dat deels door de protestantse traditie die ten grondslag ligt aan de Amerikaanse cultuur: ieder mens is zondig, en een oprecht schuldbesef kan iemand redden. Het kapitalistische systeem gunt iedereen die mislukt een tweede kans: falen hoort bij ondernemen. Ook moreel falen wordt uiteindelijk meestal vergeven.

Daarbij is het publiek aan openbare biechten gewend. Al in 1884 gaf president Grover Cleveland toe dat hij een buitenechtelijk kind had. Televisiedominee Jimmy Swaggart verscheen in 1988 huilend op tv en zei dat hij een relatie had gehad met een prostituee. Swaggart bleef aan als leider van zijn kerk, en viel pas drie jaar later na een nieuwe affaire. Marion Barry, burgemeester van Washington, werd gearresteerd terwijl hij crack rookte, ging naar de gevangenis, deed boete en werd herkozen voor een vierde termijn.

President Bill Clinton erkende in 1998, na een eerdere ontkenning, zijn affaire met Monica Lewinsky in een tv-toespraak. „Ik heb mensen misleid”, zei hij, „inclusief mijn eigen vrouw. Ik heb daar ten diepste spijt van”. De affaire beschadigde zijn tweede termijn flink, maar zijn latere populariteit leed er niet onder. Clinton is nu een van de populairste (oud) politici in eigen land.

Oprah Winfrey heeft het biechtgenre tot haar handelsmerk verheven. Ze breekt gemakkelijk in tranen uit, en schildert haar gasten zo positief mogelijk af. Dat vergroot de kans dat het Amerikaanse publiek de gevallen ster vergeving schenkt. Zangeres Whitney Houston gaf in 2009 bij Winfrey toe dat ze drugs gebruikt had. In 1997 vertelde presentator Ellen DeGeneres voor het eerst over haar homoseksualiteit. Het was geen biecht, wel een controversieel thema. Zij presenteert nu een van de best bekeken talkshows The Ellen DeGeneres Show.

Ook sporters in opspraak kunnen bij Winfrey terecht. Bokser Mike Tyson (beet deel van oor af van tegenstander Evander Holyfield) kwam biechten, en hardloopster Marion Jones (dopinggebruik) kwam in 2008 langs nadat ze haar gevangenisstraf had uitgezeten.

Je moet wel luid genoeg sorry zeggen. Tyson ging door het stof en werd min of meer gerehabiliteerd. Marion Jones bleef ontkennen dat ze bewust doping had gebruikt. Winfrey en Jones kregen woedende reacties van pers en publiek, Jones is sindsdien nauwelijks meer in het openbaar verschenen. Lance Armstrong zal, als hij deze voorbeelden kent, weten dat het Oprah-effect alleen werkt als diep berouw geloofwaardig overkomt.

Oprah Winfrey and Lance Armstrong: A Worldwide Exclusive.TLC, vannacht en morgennacht 3:00 uur. Herh. vr 20.30 en za 20.30 uur.

    • Guus Valk