Obama wil verbod op semi-automatische wapens

Obama deed gisteren voorstellen om wapengeweld terug te dringen.

Amsterdam. Obama wil 500 miljoen dollar uittrekken voor het tegengaan van wapengeweld in de VS. Ook wil hij zware, semi-automatische wapens verbieden en eisen stellen aan het aantal kogels in het magazijn. „We kunnen dit niet langer voor ons uit schuiven”, zei hij gisteren.

Het initiatief van Obama, een van de gevoeligste sinds zijn aantreden, komt via vicepresident Joe Biden die de afgelopen weken sprak met belanghebbenden, bestuurders, activisten en vertegenwoordigers. De aanbevelingen zijn in te delen in twee categorieën. Dat wat de regering zelf wil doen, zoals meer onderzoek naar wapengeweld en een betere database van wapenbezitters en eventuele criminele achtergronden, en voorstellen die het wapenbezit direct raken en waarvan de invoering voor een harde strijd in het Congres gaat zorgen zoals het verbod op semi-automatische wapens en het voorstel dat een magazijn niet meer dan tien kogels mag bevatten.

Daarnaast heeft Obama ook 23 minder ingrijpende maatregelen tegen wapengeweld klaarliggen die niet door het Congres goedgekeurd hoeven te worden. Bijvoorbeeld de mogelijkheid voor scholen om agenten in te huren en een vergemakkelijking van vervolging van dit soort misdrijven.

Het initiatief is een reactie op de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in Connecticut op 14 december. De president liet zich daarom bij de presentatie in het Witte Huis omringen door schoolkinderen. NRC