Nieuw ‘Huis voor jong talent’ Amsterdam

Het Compagnietheater in Amsterdam wordt een ‘Huis voor jong talent’. In samenwerking met het ITs Festival, theatereducatiecentrum De Rozen, het Nationale Toneel en NT Jong wil het theater de talentontwikkelingstaak van de productiehuizen opvangen.

Door het wegbezuinigen van de productiehuizen nemen de kansen voor jonge makers af. Ook ‘beginnerspodia’ als De Engelenbak en het Rozentheater sluiten de deuren. Het Rozentheater gaat nu door als educatiecentrum De Rozen, gevestigd in het Compagnietheater.

In samenwerking met het ITs zullen afstudeervoorstellingen van jonge makers langer worden getoond. Door de innige samenwerking van het Compagnietheater en ITs – Theu Boermans is van beide artistiek directeur – kan het theater flexibel de beste voorstellingen programmeren.

Het ITs Festival wil afstudeervoorstellingen interessanter maken voor een groot publiek, bijvoorbeeld door het zoeken naar aansprekende schrijvers. Er zou in het theater een festival moeten komen waar al werk van derdejaarsstudenten van de opleidingen is te zien. Ook wil het theater opvallende voorstellingen, gezien op festivals als De Parade en Over ’t IJ, een podium te geven.

Sinds de verkoop in 2010 van het pand ontvangt het Compagnietheater rente-inkomsten van jaarlijks zo’n 60.000 à 70.000 euro. De nieuwe plannen moeten daarnaast gefinancierd worden uit de opbrengst van commerciële activiteiten als zaalverhuur en horeca en uit project- en programmeersubsidies. Met ingang van 2013 heeft het Fonds Podiumkunsten een nieuwe subsidie voor jonge makers, die samen met een podium een aanvraag kunnen doen.

    • Herien Wensink