Neusbescherming

Het is weer koud, en hoewel ik heus ook wel de voordelen zie – inderdaad, dat hoopje sneeuw op die kronkelige tak ligt er hartstikke Anton Pieck bij – heb ik ook een groot probleem met de vriestemperaturen en de snijdende wind: mijn neus lijdt. Och, de neus, dat arme vooruitstekende stukje gezicht dat altijd maar weer als eerste de klappen moet opvangen. Tijdens het leven in het algemeen (bijvoorbeeld wanneer je op je gezicht valt, of wanneer je van de ene naar de andere kamer loopt en er zich ineens een openstaande deur voor je gezicht blijkt te bevinden), en in meteorologisch opzicht in het bijzonder (zowel winterweer als brandende zon) – het is altijd de neus die het meest wordt getroffen.

En bij dit weer is er maar weinig wat je neus zijn welverdiende bescherming kan geven. Winkels voorzien je ruimschoots van moonboots, skisokken, thermo-ondergoed en nepbontmutsen, maar hoe hou je tijdens een fietstocht de kleumerige neus warm? Ik heb de mogelijke oplossingen op een rij gezet.

De Bivakmuts

Er is weinig fijner voor de neus dan een ouderwetse, wollige bivakmuts die het reukorgaan volledig omvat. Er kleven echter wel wat nadelen aan deze oplossing, zoals dat het kledingstuk snel krimpt in de was, of dat het dankzij het vorige kabinet totáál verboden is en dat je waarschijnlijk het land uitgezet wordt als je toch besluit er een te dragen. Het schijnt dat een bivakmuts wel mag ‘als het koud is’, maar je moet sowieso waakzaam blijven dat je niet onderuit gehaald wordt door een overactieve voorbijganger, wiens beeld van de criminele wereld volkomen gebaseerd is op Home Alone.

De Niqab

Jammer toch dat er zo’n criminele zweem rond de neusbedekkers hangt: ook de niqab is verboden. Geert Wilders moet wel een groot fan zijn van de uitdrukking ‘je liegt, ik zie het aan je neus’. Verder lijkt de niqab me niet bijzonder warm, maar een groot voordeel is dat je onder de stof je uitpuilende winterjas, niet-bijpassende sjaal en twee verschillende handschoenen kan verbergen, en toch chic in één geheel voor de dag komt.

Zuurstof– neuspleisters

Een meer minimalistische, maar wél legale oplossing vormt de horizontaal op de neusbrug aangebrachte pleister, die in de kou vast wel enig comfort en bescherming biedt. Probleem hierbij kan wel zijn dat het primaire doel van de neuspleister normaal gesproken is om de neusgaten open te sperren – iets wat topsporters blijkbaar als iets positiefs ervaren. (Ik ben zelf niet bekend met het dichtklappen van neusgaten tijdens het sporten, maar ik ben ook niet zo bekend met sporten). In ieder geval: opengesperde neusgaten tijdens een sneeuwstorm lijken me niet bijzonder prettig. Je kan natuurlijk ook voor een gewone pleister gaan, als je zo’n gezicht hebt dat daar sympathieker van wordt.

Vaseline

Een neusbescherming met een hoog doe-het-zelf, Hel van ’63 gevoel. Het nadeel is dat je er continu uitziet alsof je enthousiast begroet bent door een kwijlende labrador. Maar goed – voor je dierbare neus mag je best wat over hebben.

    • Renske de Greef