Net echt bewegen door te vegen

Wie niet kan lezen kan wel swipen. Voor kleine kinderen maakt Toca Boca de mooiste apps. Ook leuk voor wie al peuter geweest is.

‘Toca Hair Salon’ en ‘Toca Tea Party’, twee apps van het Zweedse bedrijf Toca Boca
‘Toca Hair Salon’ en ‘Toca Tea Party’, twee apps van het Zweedse bedrijf Toca Boca

Ouders zijn vaak blij als hun kinderen met stokjes en houtjes spelen en dan zeggen dat het auto’s of theekopjes zijn. Kinderen zijn juist blij als hun speelgoed net echt lijkt. Een fornuisje waarop je echt pannekoekjes kunt bakken of een auto die echt achteruit kan rijden. Op een tablet of een smartphone is niets echt. Maar het kan wel héél echt lijken. Je kunt op het platte vlak van het beeldscherm bijvoorbeeld echt limonade inschenken of echt haren wassen en knippen of echt een trein besturen.

Het Zweedse bedrijf Toca Boca maakt al een paar jaar apps die op een verrassende manier net echt zijn. Je kunt er net zo verrukt van zijn als van een poppenhuis, alleen geldt de verrukking hier niet alleen de dingen zelf maar ook wat je met die dingen kunt doen: de kopjes inschenken, de limonade opdrinken en op het laatst afwassen.

De apps van Toca Boca worden spelletjes genoemd maar echte spelletjes zijn het niet. Je kunt niet winnen of verliezen of zelfs maar naar een volgend niveau gaan. Ze zijn dus bedoeld voor heel jonge kinderen, kinderen die nog niet kunnen lezen maar wel kunnen swipen. Toch kunnen ze een biefstuk bakken, in de blender doen of aan een monster voeren. Allemaal net echt. Dit zijn doe-het-zelfspelen: ze duren net zo lang als je wilt en je kunt zelf de volgorde bepalen waarin je de dingen doet.

Sommige apps blijven voor elke leeftijd leuk, zoals de kapper. De manen van een leeuw kun je daar bijvoorbeeld kammen, knippen, scheren, laten groeien, föhnen, kleuren (in twaalf kleuren), wassen en drogen door je vinger over het scherm te vegen.

Sommige apps zijn nog inventiever. Bij de helikoptertaxi betrek je bijvoorbeeld de hele kamer waar je in zit. Maar bij elke app zit wel iets grappigs en onverwachts. In de dokter-app moet je bijvoorbeeld op allerlei manieren ziektes bestrijden en ongemak opheffen. Je kunt splinters uit een teen trekken, een bloedneus stelpen en luizen vermoorden. Als dank krijg je dan een strikje. Wie een autootje door het darmkanaal heeft geloodst, hoort een scheet.

De tekeningen zien er ook heel anders uit dan bij de meeste apps: vrolijker, vriendelijker, minder zoet en minder schreeuwerig. We zijn hier ver weg van Barbie en Bart Smit, van Angry Birds en Cars.

Toca Boca bestaat nu bijna twee jaar en liet al bijna twintig apps verschijnen. Ik hoop dat het er snel meer worden. Een app over auto’s is heel welkom. Echt gas geven en echt weg scheuren! Hoe gaan ze dat doen?

    • Bianca Stigter