Leger in offensief in noorden Syrië na serie explosies

Het Syrische regeringsleger heeft zijn offensieven in het noorden van het land gisteren geïntensiveerd na een serie explosies die in Idlib en Aleppo sinds dinsdag meer dan honderd levens hebben geëist.

Gisteren werden zeker 22 mensen gedood bij drie snel opeenvolgende zelfmoordaanslagen in Idlib, in een deel van de stad dat in handen is van het leger. De aanslagen droegen de kenmerken van moslimextremisten, een minderheid onder de rebellen maar beter georganiseerd en fanatieker dan de niet-jihadistische strijders. Een jihadistische groep, Al-Nusra, heeft eerder de verantwoordelijkheid voor zelfmoordaanslagen opgeëist.

De dag tevoren vielen meer dan 85 doden bij zware explosies die de belangrijkste universiteit van de miljoenenstad Aleppo zwaar beschadigden. Het was vandaag nog steeds niet duidelijk wat de explosies heeft veroorzaakt die zich voordeden op een tijdstip waarop studenten er waren verzameld voor examens. Volgens de oppositie voerde de Syrische luchtmacht twee aanvallen uit op de buurt van de universiteit. De Amerikaanse regering gaf eveneens het regime van president Assad de schuld van een „verachtelijke aanval” op ongewapende burgers. Syrische staatsmedia daarentegen meldden dat een terroristische groep twee raketten op het gebouw had afgevuurd. Een andere regeringsbron sprak van een afgezwaaide raket van rebellen. De claims van beide zijden onderstrepen eens temeer hoe lastig het is te berichten over de oorlog.

Aleppo is al meer dan een half jaar een belangrijk front in de oorlog tussen het regime en de rebellen. Geen van beide partijen is op dit moment sterk genoeg om de ander de beslissende slag toe te brengen. Een correspondent van de Britse BBC meldde vandaag uit rebellengebied in Aleppo groeiende onvrede onder burgers over plundering van voedselvoorraden door rebellen.

De Syrische luchtmacht viel gisteren in zijn offensief rebellendoelen in Aleppo en Idlib aan. Daarbij zouden opnieuw tientallen doden zijn gevallen. Volgens tellingen van de Verenigde Naties zijn de afgelopen 23 maanden meer dan 60.000 doden gevallen in de oorlog.

Het Wereldvoedselprogramma maakte bekend dat het regime toestemming heeft gegeven om de voedselhulp aan 2,5 miljoen mensen op te voeren. De vraag is of zij allemaal kunnen worden bereikt. Binnen Syrië zijn naar schatting 2 miljoen mensen ontheemd geraakt door de oorlog. Door de steeds verschuivende frontlinies zijn velen van hen moeilijk bereikbaar. (Reuters, AP)