Kredietbeoordelaars krijgen strengere regels

Kredietbureaus moeten hun rating voortaan publiceren op een Europees platform om ‘transparantie, diversiteit en zichtbaarheid’ te verbeteren.

Amsterdam. Kredietbeoordelaars moeten in Europa aan strengere regels gaan voldoen. Het Europees Parlement stemde gisteren in met het voorstel van de Europese Commissie hierover, maar volgens hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen (UvA) verandert er weinig. Volgens de nieuwe regels moeten de kredietbureaus hun rating voortaan publiceren op een Europees platform om ‘transparantie, diversiteit en zichtbaarheid’ te verbeteren. De bureaus worden bovendien verantwoordelijk gehouden voor hun oordeel, zodat mogelijk misbruik kan worden bestraft.

Sinds de kredietcrisis hebben de drie grote ratingbureaus steeds meer kritiek gekregen. Zij zouden met hun positieve oordeel over verknipte hypotheekpakketten een schijnveiligheid hebben gecreëerd. In de recente Europese schuldencrisis kwamen de bureaus bovendien op ‘gevoelige’ momenten met een afwaardering van de status van landen, zoals Portugal, Ierland en Griekenland waardoor deze landen steeds moeilijker geld op de markt kunnen lenen. Het stelt weinig voor, zegt hoogleraar economie Van Wijnbergen: „Die klachtmaatregel over aansprakelijkheid is onzin, je gaat niet niet failliet omdat een kredietbeoordelaar zegt dat het risico nul is. Onderzoek wijst juist uit dat de markt eerst beweegt en dat de ratingbureaus dan pas reageren.” NRC