Kosten gevolgen asbestbesmetting Kanaleneiland nu al zes miljoen

De eerste bewoners keren terug naar de met asbest besmette flat aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Foto ANP / Koen van Weel

De asbestbesmetting die deze zomer werd ontdekt in flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft woningcorporatie Mitros tot nu toe al tussen de vijf en zes miljoen euro gekost. En mogelijk loopt het bedrag nog op vanwege talloze claims. Dat bevestigt een woordvoerder van Mitros vanmiddag na berichtgeving hierover door de NOS.

De kosten bestaan grotendeels uit de opvang van de ongeveer driehonderd bewoners die in juli hun huis uit moesten. Voor hen werden onder meer vervoer, eten en drinken, kleding en hotelovernachtingen geregeld. De kosten bestaan verder uit het onderzoek naar de asbestvondst, zoals het nemen van monsters. Ook de verwachte kosten aan schadeclaims die bewoners indienden zijn in de schatting meegenomen, licht de zegsman toe.

Eerste bewoners kunnen terug naar gereinigd huis

Vorige maand presenteerde een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van Geert Jansen, voormalig commissaris van de koningin in Overijssel, een weinig vleiend rapport. Dat werd in opdracht van de gemeente gemaakt over de asbestevacuaties in Kanaleneiland, waarna burgemeester Aleid Wolfsen excuses maakte:

“De crisisorganisatie tijdens de ontruiming van de drie flats – elk 48 woningen – heeft ‘onvoldoende gefunctioneerd’ en de genomen maatregelen waren ‘onnodig belastend’ voor bewoners. De commissie noemt de evacuatie ‘disproportioneel’, maar heeft vooral kritiek op het gebrek aan informatie voor bewoners, die angstig waren. Hun zorgen en emoties werden te veel genegeerd. Bewoners leken bijzaak, schreef de commissie.” - NRC-correspondenten Sheila Kamerman en Enzo van Steenbergen.

De laatste flat die was afgesloten vanwege een asbestvondst in wijk is inmiddels gereinigd. De eerste bewoners van deze 45 woningen aan de Stanleylaan krijgen vanaf maandag de sleutels van hun huizen. Sommigen wachten echter met hun terugkeer totdat ook de renovatie van de buitenkant van het pand gereed is. Dat is naar verwachting eind april. Een persoon heeft inmiddels een andere woning gevonden, meldt de zegsman.

    • Jules Seegers