Kortkolom kunst

Zeven podia gaan theater produceren

Amsterdam. Zeven theaters in Nederland worden gezamenlijk coproducent voor theater- en dansmakers. De Rotterdamse Schouwburg, Frascati in Amsterdam, Theater aan het Spui in Den Haag, De Verkadefabriek in Den Bosch, Grand Theatre in Groningen, de Toneelschuur in Haarlem en Theater Kikker in Utrecht willen onder de noemer de Coproducers een impuls geven aan de ontwikkeling van vernieuwend dans- en theateraanbod. Deze theaters menen dat door de drastische bezuinigingen aanbod voor de grotere vlakke-vloertheaters te mager wordt. (NRC)

Gevangenisstraf voor regisseur

Die Hard

Amsterdam. De regisseur van films als Die Hard, Predator en The Hunt for Red October, John McTiernan, heeft een gevangenisstraf gekregen voor zijn rol in een afluisterschandaal. Behalve één jaar onvoorwaardelijk en drie jaar voorwaardelijk, moet hij een boete betalen van 100.000 euro. De rechter acht bewezen dat de 62-jarige John McTiernan een privédetective inhuurde om gesprekken van filmproducent Charles (Chuck) Roven af te luisteren. De privédetective, Anthony Pellicano, zit al een gevangenisstraf uit van vijftien jaar voor meer dan 70 illegale handelingen, waaronder afluisteren. (Reuters)

Arthur Japin schrijft stuk voor DeLaMar

Amsterdam. Schrijver Arthur Japin maakt voor DeLaMar Producties een toneelbewerking van zijn roman Vaslav. De voorstelling zal in 2014 in première gaan. Vaslav gaat over de liefdesdriehoek tussen de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski, zijn echtgenote Romola en Sergej Diaghilev, impresario, vaderfiguur voor Nijinksi en oprichter van de Ballets Russes. (NRC)