Kortkolom economie

Frankrijk twijfelt aan Jeroen Dijsselbloem

Amsterdam. De Franse regering wil dat de nieuwe voorzitter van de eurogroep pas in februari wordt gekozen. Dat zei minister van Financiën Pierre Moscovici gisteren tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. De afgelopen weken werd verschillende keren gemeld dat de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) komende maandag gekozen wordt tot voorzitter van de eurogroep. Maar Moscovici wil eerst diens visie op de eurozone horen. Ook zegt hij dat er nog geen officiële aanvraagprocedure voor de opvolging van Juncker is; eurolanden kunnen dus pas op de volgende vergadering van de eurogroep een besluit nemen. (NRC)

Strengere regels voor kredietbeoordelaars

Amsterdam. Kredietbeoordelaars moeten in Europa aan strengere regels gaan voldoen. Het Europees Parlement stemde gisteren in met het voorstel van de Europese Commissie hierover. Kredietbureaus moeten hun rating voortaan publiceren op een Europees platform om ‘transparantie, diversiteit en zichtbaarheid’ te verbeteren. Ook worden de bureaus verantwoordelijk gehouden voor hun oordeel, zodat misbruik kan worden bestraft. (NRC)

Duitsland wil goud terug uit buitenland

Berlijn. Duitsland gaat bijna 700 ton Duits goud dat opgeslagen ligt in het buitenland terughalen naar het eigen land. De Bondsbank maakte gisteren bekend dat vanaf 2020 de helft van de Duitse goudvoorraad in eigen land zal zijn opgeslagen. De bank wil onder meer goud terughalen uit Parijs en New York. De Duitse Bondsbank bezit in totaal 3.391 ton goud, de op een na grootste goudschat ter wereld. De waarde bedraagt naar schatting 137 miljard euro. (NRC)