Kortkolom buitenland

Irak: zestig doden in twee dagen geweld

Bagdad. Bij een serie bomaanslagen in Irak zijn vandaag ten minste 22 doden gevallen, in meerderheid shi’itische pelgrims. Elf mensen stierven bij Dujail, 80 kilometer ten noorden van Bagdad, waar bommen explodeerden bij pelgrims die te voet onderweg waren naar de heilige stad Samarra. Gisteren stierven 42 mensen bij bomexplosies. De golf van aanslagen komt na twee weken van relatieve kalmte. (AP, AFP)

Aanval Talibaan in Kabul eist acht levens

Kabul. Strijders van de Talibaan hebben gisteren een zelfmoordactie uitgevoerd op het kantoor van de Afghaanse inlichtingendienst in Kabul. Ze gebruikten twee busjes vol met explosieven. Het eerste werd tot ontploffing gebracht bij de ingang van het complex, waarna vijf gewapende mannen met zelfmoordvesten uit een tweede busje het complex probeerden binnen te dringen. Ze werden allen doodgeschoten. De overval eiste ook het leven van twee bewakers en er vielen tientallen gewonden. (AP, AFP)

Geen uitstel straf Pussy Riot door kind

Berezniki. De celstraf van Maria Aljochina, een van de zangeressen van de punkgroep Pussy Riot, wordt niet opgeschort om haar de kans te geven haar vijfjarige zoon op te voeden totdat hij 14 en oud genoeg is om zonder moeder te leven. De rechtbank in Berezniki, een stad in de Oeral nabij Perm, heeft het verzoek van Aljochina, die om een ‘punkgebed’ tegen Poetin twee jaar strafkamp uitzit, gisteren afgewezen. (NRC)

Jongste op Schindlers lijst in VS overleden

Whittier. De jongste jongen op de lijst van Oskar Schindler, de Duitse industrieel die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizend Poolse joden van het transport naar de vernietigingskampen heeft gered, is in Californië overleden. Leib Lejzon was 13 toen hij in Schindler’s fabriek bij Krakow moest werken. Door zijn kleine gestalte moest hij op een kistje staan. Leon Leyson, zoals hij zich later in de VS noemde, had grote waardering voor Schindler. (NRC)

Overlast in Jakarta door overstromingen

JAKARTA. Zware moessonregens hebben voor omvangrijke overstromingen gezorgd in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Veel huizen, kantoren, scholen en wegen zijn ondergelopen. Vier mensen verloren het leven door het snel wassende water en zo'n 20.000 bewoners moesten worden geëvacueerd. (AP)

‘Taylor vraagt Senaat om staatspensioen’

Monrovia. De Liberiaanse ex-president Charles Taylor, die in Den Haag gevangen zit, heeft een brief naar het Liberiaanse parlement gestuurd, waarin hij een staatspensioen eist van 25.000 dollar per jaar. De Senaat bespreekt de brief volgende week. Over de authenticiteit ervan verschillen de meningen maar de handtekening komt volgens analisten overeen met die van Taylor. De vroegere president zit in Den Haag een straf uit van vijftig jaar wegens oorlogsmisdaden. (BBC)