Kortkolom binnenland

Terrorist Jason W. toch op verlof

Den Haag. Jason W., het lid van de Hofstadgroep dat in 2004 een granaat naar de politie gooide, gaat op begeleid verlof. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft geen mogelijkheden om dat te voorkomen. Dat bevestigt zijn woordvoerder. Eerder wees Teeven een verlofverzoek van W. af omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn en er maatschappelijke risico’s kleefden aan een verlof. Maar eind vorig jaar bepaalde de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming dat dat besluit heroverwogen moest worden. W. wordt niet langer gezien als gevaarlijk. In de gevangenis zou hij zijn radicale opvattingen hebben losgelaten. Bovendien is verlof noodzakelijk om hem voor te bereiden op zijn terugkeer in de maatschappij. W. werd in 2004 tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Meerdere leden van een arrestatieteam raakten door zijn granaat ernstig gewond. W. komt mogelijk in mei vrij. (NRC)

In zaak grensrechter verdachten langer vast

Amsterdam. Drie verdachten van de mishandeling van een grensrechter in Almere in december, blijven nog dertig dagen vastzitten. De rechtbank heeft dat gisteren besloten op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) Lelystad. Volgende week wordt beslist over de voorlopige hechtenis van nog eens vier verdachten in dezelfde zaak. De verdachten, zes van 15 en 16 jaar en een van 50 jaar, zouden na een voetbalwedstrijd de grensrechter zo hebben mishandeld dat hij een dag later overleed. Het OM voerde als argument voor de verlenging van de hechtenis aan dat het onderzoek nog niet is afgerond en dat de zaak een ernstige inbreuk op de rechtsorde betreft. (NRC)

Gemeente vervolgd om val van fiets

Beverwijk. De gemeente Beverwijk wordt vervolgd wegens de verwondingen die een vrouw in februari 2007 opliep bij een val in een fietstunnel. Dit heeft justitie in Haarlem gisteren bekendgemaakt. De vrouw ging op haar fiets onderuit terwijl een bedrijf de tunnel schoonspoot. Mogelijk viel ze door een slang die op de weg lag. Ze liep blijvend hersenletsel op. Justitie heeft ook het bedrijf en drie werknemers gedagvaard. (NRC)

Vondst van 220 kilo coke in container

Rotterdam. Het HARC-team Rotterdam, een samenwerkingsverband van de Zeehavenpolitie, Douane, FIOD en het OM, heeft gisteren in een container met zink uit Peru 220 kilo cocaïne gevonden. De drugs werden ontdekt nadat eerder deze week een verdachte auto op het haventerrein werd gesignaleerd. De drugs, ter waarde van zo’n 7 miljoen euro, zijn vernietigd. (NRC)

Arrestatie om dode na schietpartij in dorp

Amsterdam. Een 29-jarige man uit Bovensmilde is gearresteerd vanwege betrokkenheid bij een schietpartij in Oosterwolde. Een 51-jarige inwoner uit dat dorp kwam daarbij vorige week woensdag om het leven. Mogelijk houdt de zaak verband met hennepteelt: de politie vond in het pand bij de tuin waar de man werd vermoord hennep. (NRC)