Kogels hamsteren nu het nog kan

Wapenbezitters in de VS voelen zich aangevallen door Obama. Zij vrezen de nieuwe wetten. „Een vuurwapen in mijn handen is iets goeds.” 

Alan Peters heeft munitie aangeschaft en propt de pakketten in een plastic tas. „Ik leg een voorraadje aan”, zegt hij. „Dat doen ze vandaag allemaal”, reageert de verkoper. Peters heeft magazijnen met twaalf patronen gekocht. Hij is bang, zegt hij, dat magazijnen met meer dan tien kogels binnenkort verboden worden. „Ik heb niemand ooit iets misdaan. Straks ben ik een crimineel omdat ik mezelf hiermee wil beschermen.”

Vuurwapenwinkel Sharp Shooters is gevestigd op een industrieterrein in Springfield, Virginia. Op woensdagochtend, terwijl president Obama enkele tientallen kilometers verderop zijn maatregelen tegen vuurwapengeweld afkondigt, is het binnen stampvol. In de etalages staan geweren, pistolen en machinegeweren. Op de naastgelegen schietbaan komen mensen oefenen. Munitie en zware vuurwapens zijn bijzonder gewild. Klanten zeggen te verwachten dat Obama’s aangekondigde strenge maatregelen het moeilijker maken hier straks nog aan te komen.

Alan Peters, legerofficier buiten dienst, weet niet hoeveel vuurwapens hij thuis heeft. Hij heeft ooit sierwapens meegenomen uit Afghanistan. Hij heeft semi-automatische vuurwapens, en bijzonder trots is hij op zijn Sig Sauer, een duur pistool. Peters gelooft „heilig” in het Tweede Amendement van de grondwet, waarin staat dat een burger zich met vuurwapens tege n een tiran moet kunnen verzetten. Hij vertrouwt machthebbers net zo min als de opstellers van de Bill of Rights in 1789 dat deden, zegt hij. „De arrogantie van de macht frustreert mij. Ze willen mijn wapens afpakken, maar wonen zelf in bewaakte, ommuurde wijkjes, niet in mijn buurt. Een vuurwapen in mijn handen is iets goeds. Ik bescherm er mijn vriendin mee, verder niets.”

Vuurwapenbezitters voelen zich sinds de schietpartij in Newtown steeds verder in het nauw gedreven. Recente peilingen laten zien dat een (kleine) meerderheid van de Amerikanen inmiddels voor een verbod op semi-automatische vuurwapens is. Rond de 60 procent steunt een verbod op magazijnen met meer dan tien kogels, zoals de magazijnen die Peters zojuist heeft gekocht. Jarenlang zag een meerderheid van de bevolking hier niets in.

Maar nog altijd heeft ruim 40 procent van de Amerikanen een vuurwapen in huis. Sommigen, zoals Alan Peters, hebben er zelfs meer. Nu de tegenstand groeit, organiseren de voorstanders van vuurwapenbezit zich ook steeds meer. De National Rifle Association (NRA), ruim vier miljoen leden, kreeg er sinds Newtown naar eigen zeggen 250.000 nieuwe leden bij. De NRA valt Obama aan in een harde, persoonlijke campagne waarin ook Obama’s dochters betrokken worden. De NRA ziet meer in het aanstellen van gewapende bewakers op scholen om schietpartijen te voorkomen.

Vuurwapenwinkels doen goede zaken, ze verkopen drie tot vier keer meer dan normaal. Op internetfora klagen klanten steen en been over hoge prijzen. „Ze zien ons als gekken die in paniek zijn”, schrijft een klant op recensiesite Yelp. „Ze kleden je hier uit.” Een andere klant: „Net nu onze gemeenschap zo onder druk staat, laten ze ons vallen.”

De Amerikaanse staten zijn grotendeels vrij hun eigen vuurwapenbeleid te bepalen. Wie in Virginia een pistool koopt, hoeft zich niet te laten registreren of een vergunning te hebben. Pistolen mogen op straat openlijk worden gedragen. In New York tekende de Democratische gouverneur Andrew Cuomo eerder deze week juist een wet die de verkoop van zware vuurwapens aan banden legt.

De klanten in Sharp Shooters vrezen dat het politieke gevecht in Washington zal overslaan naar staten als Virginia. „Obama wil dit gevecht van ons winnen. Hij zal met decreten de regels van de staten ongedaan maken. Zo zijn de liberals: altijd uit op meer macht voor Washington”, zegt Peters. Maar één voorstel van Obama, namelijk maatregelen om te voorkomen dat mensen met een geestelijke stoornis wapens in handen krijgen, steunt hij wel. „Bij iedere grote schietpartij van de laatste tijd waren de daders gekken. Het zijn altijd gestoorden die problemen veroorzaken. Als kind woonde ik naast een vrouw die steeds brand stichtte in haar huis. Stel dat ze een pistool had gehad. Neem de wapens van de gestoorde types af, dan kunnen burgers als ik ze gewoon blijven kopen.”

    • Guus Valk