IOC: Armstrong moet bronzen medaille Sydney inleveren

(FILES) -- A file photo taken on February 28, 2011 photo shows seven-time Tour de France winner Lance Armstrong attending a press conference in Los Angeles to annunce he will serve as co-chair for the campaign seeking to raise more than 600 million USD annually for cancer research in California. Armstrong must pay back all his winnings following the decision to rescind all his results since August 1, 1998, in the wake of a doping scandal, world cycling chiefs said on October 26, 2012. The International Cycling Union (UCI) "called on Armstrong and all other affected riders to return the prize money they had received". AFP PHOTO / Gabriel BOUYS
(FILES) -- A file photo taken on February 28, 2011 photo shows seven-time Tour de France winner Lance Armstrong attending a press conference in Los Angeles to annunce he will serve as co-chair for the campaign seeking to raise more than 600 million USD annually for cancer research in California. Armstrong must pay back all his winnings following the decision to rescind all his results since August 1, 1998, in the wake of a doping scandal, world cycling chiefs said on October 26, 2012. The International Cycling Union (UCI) "called on Armstrong and all other affected riders to return the prize money they had received". AFP PHOTO / Gabriel BOUYS Foto AFP / Gabriel Bouys

Lance Armstrong moet zijn olympische bronzen medaille uit 2000 inleveren. Dat meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

In een brief aan Armstrong heeft het IOC de renner verzocht zijn medaille terug te geven, juist nadat hij dit vorige maand zelf al aankondigde te doen.

Het besluit volgt op de dopingbekentenis die Armstrong hoogstwaarschijnlijk in gesprek met Oprah Winfrey doet. Het interview wordt vannacht (vanaf 3.00 op TLC) uitgezonden. Volgens Amerikaanse media geeft hij in het gesprek toe dat hij doping heeft gebruikt en zegt hij bereid te zijn te getuigen tegen bestuurders van de internationale wielerunie (UCI) die volgens de Texaan betrokken zouden zijn geweest bij dopegebruik.

In november kwam het Amerikaanse antidopingbureau USADA met een rapport waarin meerdere renners onder ede verklaarden dat Armstrong doping zou hebben gebruikt. Veel sponsors lieten Armstrong vervolgens vallen en ook zijn zeven Tourzeges werden hem ontnomen.