Intellectueel Guardiola kiest voor Bayern

(FILES) A photo taken on April 24, 2012 shows Barcelona's coach Josep Guardiola looks on during the UEFA Champions League second leg semi-final football match Barcelona against Chelsea at the Cam Nou stadium in Barcelona . Former Barcelona manager Pep Guardiola will take over as Bayern Munich head coach for the 2013/14 season, the Bundesliga giants confirmed on January 16, 2013, with the Spaniard offered a contract until 2016. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

Een Catalaanse voetbalintellectueel die de belangrijkste man wordt bij FC Hollywood, de bijnaam van de Duitse voetbalgrootmacht Bayern München. Het is de meest spraakmakende trainerstransfer in de internationale voetbalwereld van dit seizoen: Josep Guardiola wordt vanaf 1 juli hoofdcoach van Bayern na de sabbatical die hij dit seizoen heeft genomen.

Guardiola volgt Jupp Heynckes op, die gisteren bekendmaakte zijn trainerscarrière aan het eind van dit seizoen te beëindigen. Guardiola, die met Barcelona het ongekende aantal van veertien titels in vier seizoenen won, tekent een driejarige verbintenis bij de Duitse topclub, zo meldde Bayern München gisteren.

Guardiola (41) wordt gezien als de architect van één van de beste ploegen aller tijden: het Barcelona met sterspeler Lionel Messi als boegbeeld. Zijn trainersloopbaan op het hoogste niveau begon in 2008, na eerder Barcelona B te hebben geleid. Bij het eerste elftal volgde hij de Nederlander Frank Rijkaard op, die gisteren werd ontslagen als bondscoach van Saoedi-Arabië.

Toen Guardiola het overnam van Rijkaard verwijderde hij meteen vedetten Ronaldinho en Deco uit het team. Onder zijn leiding domineerde Barcelona in Spanje én in Europa. In veel wedstrijden werd er voetbal van een andere planeet gespeeld. De ploeg werd bekend om het razendsnelle combinatievoetbal: futbol tiki taka, zeg maar het ‘totaalvoetbal’ nieuwe stijl.

Hij had de clubs voor het uitkiezen na zijn vertrek bij FC Barcelona aan het eind van het vorig seizoen. Onder meer Chelsea en Manchester City zouden veel interesse hebben getoond, maar hij kiest verrassend voor de Duitse Rekordmeister.

Guardiola wordt een intellectueel genoemd omdat hij vaak verkeert met schrijvers, zangers en filosofen, met mensen die maatschappelijk betrokken zijn en met het belang van Catalonië. Ook bezoekt hij vaak culturele bijeenkomsten. NRC